(NE)ODGOJ

Poštuje li vas vaše dijete ili ne: Evo pet znakova po kojima to možete prepoznati

Nekad roditelji potpuno nesvjesno ne postavljaju granice dovoljno jasno, a to djeca itekako iskorištavanju, tvrde psiholozi

Postavite granice na vrijeme. Printscreen

M. Z.

26.5.2023

Roditelji pokušavaju odgojiti svoju djecu na najbolji mogući način, ali ponekad ni to nije dovoljno da dijete ne pokaže određene osobine ili obrasce ponašanja koji ukazuju na to da bi moglo imati manjak poštovanja. 

Ne postoje granice

Naime, nekad roditelji potpuno nesvjesno ne postavljaju granice dovoljno jasno, a to djeca itekako iskorištavanju, tvrde psiholozi. Upravo zbog toga je, kažu, potrebno prepoznati već prve simptome nepoštovanja kako bi se moglo na vrijeme reagirati.

Kako dodaju psiholozi, nepoštovanje od djece i tinejdžera može se iskazati na različite načine, a neki od njih su sljedeći:

proturječje

prigovaranje

svađanje

inat

ignoriranje.

Preuzimaju kontrolu

Naime, sve su to neispravni, odnosno negativni obrasci ponašanja koje djeca i tinejdžeri mogu koristiti kako bi izrazili vlastito nezadovoljstvo postavljenim ograničenjem, izbjegli određeni zadatak koji u tome trenutku ne žele obaviti ili pokušali preuzeti kontrolu u situaciji u kojoj se osjećaju nemoćno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.