ODGOJ

Psiholog otkrio kako zaustaviti izljev bijesa kod djeteta jednom rečenicom

Roditelji često preskoče discipliniranje djeteta ili ga zamole da prestane ili da se smiri u nadi da će ih dijete poslušati

I roditelje uhvati panika. Printscreen

E. Ag.

26.6.2023

Psiholog i otac šestero djece dr. Džastin Kolson (Justin Coulson) ima učinkovit način da umirite dijete koje proživljava izljev bijesa. U emisiji "Nine's Parental Guidance" izjavio je da je u tim trenucima nužno priznati djetetove emocije.

Različite emocije

- Roditelji često preskoče discipliniranje djeteta ili ga zamole da prestane ili da se smiri u nadi da će ih dijete poslušati i ušutjeti, ali niko ne želi to čuti, čak ni odrasli kad su uznemireni - rekao je dr. Kolson.

Zato predlaže roditeljima da prepoznaju djetetove emocije i njihove uzroke i tako pomognu mališanu da samoregulira svoje osjećaje i da se smiri.

- Ako nešto možete imenovati, onda to možete i ukrotiti - dodaje.

Prema psihologu, taj proces se naziva emocionalni coaching i pomaže djeci razumjeti različite emocije koje doživljaju, zašto se javljaju i kako se s njima nositi.

Imenujte emociju

- Zamislite da vas nešto uzruja i partner vam kaže da se smirite, a vi kipite od bijesa. Vjerovatno biste poludjeli još više. Ako se neko treba smiriti, onda prvo imenujte emociju koju osjeća. Tako će se osjetiti shvaćeno i sigurno te može početi sam krotiti tu emociju. Stvarnost je da je život nepravedan, ali roditelji imaju obavezu učiti svoju djecu društveno prihvatljivom ponašanju - poručio je.

Prema dr. Kolsonu, najveća ljudska potreba nije da budemo voljeni, već da budemo shvaćeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.