UREDITE DOM

Trendovi u dizajnu enterijera za 2023. godinu

Paleta boja pomjera se sa svjetlijih i neutralnih u zemljane tonove inspirirane prirodom

Tamnije boje. Clever

Z. K.

14.1.2023

Ukoliko razmišljate da unesete promjenu u prostor u kome živite, donosimo vam nove trendove u uređenju enterijera za 2023. godinu. Kako vaš dom oslikava vaš smisao za estetiku, i može da predstavlja i vašu ličnost, dah svježeg donijet će vam preuređenje.

Šta je sledeće na meniju u trendovima za ovu godinu? Nekoliko svjetski poznatih dizajnera enterijera, složilo se da će sljedeći stilovi obilježiti godinu u koju smo zakoračili, pa vam mogu upaliti koju lampicu kako da pokojim detaljem ili bojom, osvježite svoj životni prostor.

Tamnija paleta

- U novoj godini, radujem se dizajnu ukorenjenom u dubokim tonovima, uključujući izgled rđe i crvenih tonova sa bojama tamnog drveta - kaže dizajner Havijer Burkle za Southernliving.

On još kaže da se paleta boja pomjera sa svjetlijih i neutralnih, u zemljane tonove inspirirane prirodom. I još dodaje da će motiv pečuraka biti upečatljiv, kako u oblicima tako i u bojama.

Teksture

Ova godina će biti godina svega udobnog sudeći po dizajnerima. Oni vole da kombiniraju materijale meke na dodir, kao što su somot, moher i bukle. Bilo da su u pitanju jastuci, ćebad ili reljefne tapete.

Pametno iskorišteni mali prostori

- Počinjemo da primjećujemo kako ljudi sa više samopuzdanja prihvataju smjeli, kreativniji dizajn u upotrebi prostora -, kaže dizajner Liza Henderson, i dodaje da boje od poda do plafona, zidovi u boji, oživljavaju prostore koji se manje koriste.

Svježe osvjetljenje

- Bijeli lusteri su trend u 2023. - izjašnjava se dekorater i lifestyle bloger Rašida Benks, i dodaje da su zidovi u boji tamne čokolade njena velika strast.

Prljave boje

- Naši klijenti i dizajnerske šeme gravitiraju od super svježih paleta do nijansi zemljanih boja - kaže Dizajnerka Eli Poston Kuper, i još dodaje da je kombinacija prljavo-bijele sa motivima u drugoj boji

- Volim toplinu terakote, čokoladne braon, kao i zelene sa veselo plavim - navodi ona.

Jarke boje

Od trendova dizajneri još savjetuju da koristite stari namještaj, koji možete restauirati i promijeniti mu boju ili cjelokupni materijal kojim je obložen, te mu tako dati nov život, čiji će se starinski šmek odlično slagati s novim komadima namještaja.

Oni također savjetuju da unesete zabavu u kuhinju, tako što se nećete plašiti tekstura i jarkih boja. To možete učiniti i samo jednim zanimljivim detaljem na zidu kuhinje ili neobičnim lusterom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.