Pogledajte čime nam je sve priroda olakšala čišćenje doma: Ove namirnice već imate kući

Od osvježavanja zraka, skidanja nataloženog kamenca u kuhalu pa sve do čišćenja mikrovalne peći, limun je savršena namirnica za čišćenje

Ilustracija

N. V.

14.1.2023

Dobro je poznata stvar da namirnice poput ocata, soli ili limuna možemo iskoristiti kako bismo dobili čišći i svježiji dom bez bespotrebne upotrebe suvišnih hemikalija, a ovo je 11 namirnica koje imate kući i koje čiste sve - piše Jutranji.hr

Orasi

Koliko nam se puta dogodilo da smo slučajno ogrebali drveni sto ili parket nepažljivim povlačenjem predmeta ili namještaja? Za te ružne ogrebotine postoji rješenje iz prirode. Ako ogrebotine nisu jako duboke, uzmite očišćeni orah i trljajte njime po ogrebotini. Prirodna ulja oraha pomoći će vam da ogrebotinu potamnite i da tako sakrijete nastale nesavršenosti.

Limun

Limun je voće koje ima mnogo odličnih primjena u kućanstvu. Od osvježavanja zraka, skidanja nataloženog kamenca u kuhalu pa sve do čišćenja mikrovalne peći, limun je savršena namirnica za čišćenje. Nakon što ste iscijedili limun, iskoristite njegovu koricu kako biste njome oribali kadu. Stavite u zdjelicu punu vode nekoliko razrezanih limuna, smjestite je u mikrovalnu peć te zagrijte. Pustite da vaša mikrovalna peć stoji 15 minuta zatvorena kako bi se skorene nečistoće natopile te potom jednostavnim potezima krpom pobrišite stijenke pećnice.

Maslinovo ulje

Ova ukusna namirnica odlična je za tretiranje nehrđajućeg čelika. Na meku krpu izlijte malo ulja i utrljajte ga na površinu vašeg frižidera i mašine za suđe za savršeni sjaj. 

Soda bikarbona

Kako biste očistili stari srebrni nakit, natopite ga u mješavinu tople vode i sode bikarbone. Komade nakita izvadite nakon par minuta te isperite.

Riža

Čišćenje uskih vaza i čaša ne mora biti mučan dio posla. Ubacite u svoju usku vazu sirovu rižu, dodajte malo tople vode i deterdžent. Već će jednostavno riža koja ide s jedne na drugu stranu stvoriti trenje i početi uklanjati nakupljenu prljavštinu.

Mljevena kafa

Nakon što popijete svoj omiljeni jutarnji napitak nemojte baciti preostali talog. On je izvrsno sredstvo za čišćenje tvrdokornih mrlja koje se opiru klasičnoj spužvici. Stavite malo mljevene kafe na spužvicu i bacite se na trljanje. 

Kuhinjska so

U kombinaciji s ocatom ili limunom kuhinjska so odlično je sredstvo za čišćenje. Iskoristite je s limunom za uklanjanje fleka s drvenih kuhinjskih daski za rezanje. Natopite spužvicu ili ocatom ili limunovim sokom, posipajte na nju so i počnite ribati. Nemojte samo zaboraviti isprati.

Alkoholni ocat

Kao još jedna višenamjenska namirnica, alkoholni ocat ima bezbroj odličnih primjena u kućanstvu. Operite koji put svoju mašinu za veš tako što ćete odraditi prazan ciklus pranja s ocatom umjesto deterdženta, a ako u bocu s raspršivačem stavite dvije kašike ocata i dvije šoljice vode, dobili ste jednostavnu tekućinu za čišćenje prozora.

Mrvice od hljeba

Sredina starog hljeba idealna je za uklanjanje prašine s fotografija i slika bez da hemikalijama i tekućinom uništite njihovu površinu. Pripazite samo da ne trljate prejako i uklonite mrvice kada ste gotovi. 

Vodka

Vodka je moćan osvježivač odjeće. Ovo alkoholno piće pomaže ubiti bakterije koje uzrokuju neugodne mirise na odjeći. Sve što trebate učiniti jest raspršiti ovu alkoholnu tekućinu po odjeći i ostaviti svoj odjevni predmet u dobro prozračenoj prostoriji dok se ne osuši.

Kečap

Kečap nije samo ukusan sos. Kečap je izvrstan za uklanjanje fleka s bakrenih komada suđa i predmeta jer kiselina iz kečapa pomaže pri rastapanju prljavštine. Samo ga nanesite na površinu koju želite očistiti, dodajte prstohvat kuhinjske soli i trljajte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.