SAMO ZA HRABRE

Pogledajte kako izgleda boja godine za 2023.

Definiraju je kao i nijansirani grimizni crveni ton koji predstavlja balans između toplog i hladnog

Korijen joj je crvena boja. Instagram

E. A.

19.1.2023

Slavni institut za boje Pantone tradicionalno u decembru objavljuje koja će boja obilježiti nadolazeću godinu. Kako kaže institut, boja godine za 2023. je nekonvencionalna nijansa za nekonvencionalna vremena.

Njezino ime je 18-1750 Viva Magenta. Entuzijastična i energična, ova nijansa ukorijenjena u prirodu dolazi iz obitelji crvene boje te demonstrira novi nalet snage, objašnjava Pantone.

Definiraju je kao i nijansirani grimizni crveni ton koji predstavlja balans između toplog i hladnog.

Viva Magenta je hrabra i neustrašiva, pulsirajuća boja koja promovira veselje i optimizam, ispisuje novi narativ. Asertivna je, ali ne i agresivna. 

Karminska crvena koja ne dominira odvažno nego preuzima pristup šake u baršunastoj rukavici, slikovito opisuje Pantone.

Ovaj institut boju godine bira od 2000. s ciljem naglašavanja povezanosti boja i kulture. Tako odabrane boje zapravo reflektiraju globalnu kulturu i situaciju u specifičnom vremenu i trenutku.

Sam proces selekcije uključuje preispitivanje svih važnih događanja na svim poljima, od industrije do tehnologije, kulturnih i socioekonomskih zbivanja, te analize i predviđanja trendova.

S obzirom na to da vizualno nije suptilna, nego vrlo dominanta, ovu boju i slične nijanse najbolje je umjereno dozirati u prostoru kada je u pitanju uređenje doma.

Kauč u nijansi po uzoru na Viva Magentu. Printscreen

Sjajno će funkcionirati na detalju ili jedinici u prostoru koji razbija neutralnije tonove. Primjerice, odaberite ukrasne jastuke u sličnim nijansama.

Za odvažnije je sjajan odabir veći komad namještaja poput kauča ili stolica, a najhrabriji mogu obojiti jedan zid u ovu nekonvencionalnu boju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.