JEDNOSTAVAN I BRZ

Uz ovaj trik cvijeće nikada neće uvenuti i uvijek će cvjetati

Vrlo često prljavština začepi otvore, a to obustavlja prolazak viška vode, ali i protok vazduha

Jednostavan i efikasan trik. Printscreen

E. A.

19.1.2023

Sigurno ste čuli kakvi se efekti postižu postavljanjem šljunka na dno saksije. Naime, u pitanju je ista ideja, ali filteri za kafu su jeftiniji, jednostavniji, i zauzimaju manje prostora u saksijama.

Kuvanje kafe nije jedina stvar za koju su dobri. Mali papirnati filteri imaju više namijena - a neki su vrlo korisni za vaše biljke i baštu.

Nije ih teško učiniti korisnim za biljke: prvi korak je stavljanje filtera za kafu na dno saksije za cvijeće. Treba ga staviti između zemlje i odvodnih otvora saksije - gdje obično prolaze voda i prljavština. Kad to uradite, filter će propustiti vodu, a zadržati prljavštinu.

Vrlo često prljavština začepi otvore, a to obustavlja prolazak viška vode, ali i protok vazduha.

To može da uzrokuje propadanje korijena biljke i konačno i njeno uvenuće.

Vjerovatno ste čuli ili vidjeli kakvi se efekti postižu stavljanjem šljunka na dno tegle. To je ista ideja, ali filteri za kafu su jednostavniji, jeftiniji i zauzimaju manje prostora u saksijama.

A to znači da u saksiji ima više zemlje - na čemu će vam biljke biti zahvalne, prenosi Krstarica.

Postoji još jedan trik za koji su filteri za kafu idealni. Budući da upijaju, zadržaće vlagu svaki put kad zalivate cvijeće. Neće biti previše vlage da korijen trune - nego taman koliko treba. Dakle, ako ćete koristiti filtere za kafu, nećete morati toliko često da zalivate biljku.

I za kraj - ali ne manje važno - filteri za kafu korisni su kad treba da presadite biljku. Zadržaće zemlju da se ne razmrvi okolo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.