SAVJETI

Nekoliko trikova za pranje veša koji će vam olakšati

Da se cipele ne bi pokvarile i mašina za pranje veša ne bi oštetila, patike ili čizme se prije pranja vezuju pertlema

Olakšajte sebi. Better Homes & Gardens

Z. K.

31.1.2023

Pranje stvari, čak ni u modernoj mašini za pranje veša, nije tako lako kao što se čini. Često pranje može uništiti i deformisati vaše omiljene stvari. Međutim, postoji nekoliko trikova za pranje veša koji će vam olakšati i pomoći vam da pravilno brinete o svojoj odjeći.

Efikasno uklanjanje mrlja

Da biste uklonili mrlje s odjeće, preporučuje se da prvo nanesete deterdžent za pranje suđa na problematična mjesta. Nanosi se direktno na mrlje, a zatim se odjeća pere na uobičajen način, uz dodatak praška za pranje veša.

Ruksaci i torbe

Neki ljudi peru ruksake i torbe kao i obično, baš kao i odjeću. Ovo može potpuno pokvariti izgled ovih stvari. Postoje određena pravila koja se moraju poštovati kako vaš pribor ne bi bio neupotrebljiv. Uklonite sve predmete iz pribora prije pranja.

Za čišćenje brava ranca koristi se stara četkica i pasta za zube. Posljednja radnja je neophodna tako da nakon pranja brava dobro klizi. Operite ruksake i torbe u hladnoj vodi bez upotrebe specijalnih hemikalija za domaćinstvo. Ovo će spriječiti pojavu nedostataka tkanine. Također, ovi dodaci se mogu prati u specijalizovanoj kutiji.

Pranje cipela s pertlama

Cipele sa pertlama moraju se pravilno oprati. Da se cipele ne bi pokvarile i mašina za pranje veša ne bi oštetila, patike ili čizme se prije pranja vezuju pertlema. Cipele treba prati na temperaturi vode koja ne prelazi 30 stepeni. Također, za pranje cipela možete koristiti posebne navlake.

Zadržavanje boje

Ponekad, nakon pranja, predmet može izgubiti prvobitnu boju. Da stvar ne bi linjala i zadržala prirodnu nijansu, prije nego što se stavi u bubanj, odjeća se okreće naopačke. Također, trebalo bi da pratite preporučenu temperaturu za određenu stavku.

Delikatna posteljina

Posteljina može postati čvršća nakon čestog pranja savremenim deterdžentima. Da bi tkanina bila mekana, potrebno je pripremiti posebnu mješavinu. Sastoji se od 100 miligrama sode, 100 mililitara sirćeta, par kapi eteričnih ulja i 200 mililitara vode. Spužva se navlaži u ovom rastvoru, a zatim se stavi u mašinu za pranje veša zajedno sa posteljinom. Ovo će dodati mekoću platnu

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.