KOLIKO GA VEĆ KORISTITE

Posuđe ima rok upotrebe: Može biti opasno po zdravlje

Teflonsko posuđe je potrebno mijenjati svake dvije do tri godine

Obratite pažnju koliko dugo koristite isto posuđe. Printscreen/Bedbathandbeyond

E. Ag.

3.2.2023

Pojedine stvari u kuhinji koristimo godinama, a da nam ni na pamet ne padne da i one imaju svoj rok trajanja. Maltene svi imamo posuđe koje smo naslijedili od svojih baka ili majki, a koje i sami svakodnevno koristimo.

Ipak, važno je znati da zbog zdravlja, ali i njihove funkcionalnosti, redovno moramo obnavljati ova kuhinjska pomagala. Ove četiri stvari imaju rok trajanja na koji bi trebalo obratiti pažnju.

Noževi

Noževe je potrebno mijenjati svake dvije godine ili ako su slomljeni, zarđali te nema svrhe da ih više oštrite. Produžite im rok trajanja tako što ćete ih oštriti jednom sedmično.

Teflonsko posuđe

Teflonsko posuđe je potrebno mijenjati svake dvije do tri godine. Kada se pojave ogrebotine i teflon počne da se ljušti, a pranje ostataka od hrane postane prava mala noćna mora, vrijeme je za kupovinu novog posuđa. Produžite im rok trajanja tako što ćete šerpe zakačiti da vise uspravno u kuhinji ili stavite salvetu između njih, ako ih slažete jedne na druge.

Plastične daske za sječenje

Plastične daske za sječenje potrebno je mijenjati svake godine ili nakon što tragovi od noža postanu vidljivi. Najbolje bi bilo kada biste imali različite daske za meso i povrće, kako biste smanjili rizik od trovanja salmonelom ili nekom drugom opasnom bakterijom

Drvene kuhače

Veoma su praktične i danas ih možemo vidjeti maltene u svakoj kuhinji. Međutim, treba znati kada je vrijeme za kupovinu novih. Mijenjajte ih svake tri godine ili kada primijetite da su oštećene. Napukle kuhače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.