NE SAMO KAO OBROK

Pet manje poznatih načina da upotrijebite jaja u svom domu

Ovo nisu recepti, ali bi vas mogli zapanjiti jer pomažu u rješavanju sitnih problema u domu

Mogu poslužiti kao maska za lcie. Printscreen

M. Z.

17.2.2023

Koliko su jaja zdrava namirnica, jako dobro znamo, a njihova velika prednost je i to što se mogu pripremiti na milion načina. No, jeste li znali da nam mogu koristiti i na razne druge načine, ne samo kao obrok? Donosimo pet jedinstvenih načina za korištenje jaja u vašem domu. Ovo nisu recepti, ali bi vas mogli zapanjiti jer pomažu u rješavanju sitnih problema u domu.

Slikanje

Prije nego što su ljudi razvili tehniku slikanja uljem na platnu, dugo se kao medij za slikanje koristilo jaje. Jajčana tempera sastoji se od mješavine glatko mljevenog pigmenta boje, male količine vode i žumanceta jajeta. Međutim, žumance je bilo teško sačuvati, pa je svaki dan bilo potrebno miješati novu količinu. No, ovu “temperu” možete napraviti sami. Sve što trebate učiniti jest samljeti kvalitetan pigment boje u pastu s malo vode i zatim dodati malo žumanceta.

Njega kose

Umjesto da kupujete sintetičke proizvode za kosu, možete jednostavno upotrijebiti jaja za pripremu domaće maske koja je jeftina i učinkovita. Jaja sadrže puno proteina, kao i drugih minerala korisnih za kosu. Sve što trebate učiniti je utrljati ga i ostaviti da odstoji neko vrijeme. U većini slučajeva, jednostavnim nanošenjem cijelog sirovog jajeta na čistu i vlažnu kosu, zatim ostavljanjem oko 20 minuta i ispiranjem, riješit ćete se neželjenih ulja. Ako imate masnu kosu, koristite samo bjelance, a za suhu kosu samo žumance.

Sredstvo za čišćenje cipela

Ako nemate pribor za poliranje, ali želite nositi svoje omiljene kožne cipele, jaja bi mogla biti vaš odgovor. Odvojite bjelance od žumanceta pa ga mekom spužvom utrljajte u kožu dok se potpuno ne upije. Radite tako dok ne nestane trag jajeta.

Poboljšajte lošu kafu

Ako shvatite da vam je iznenada ponestalo pakiranja odlične kafe koju toliko volite i ostala vam je loša, jaja bi vam mogla pomoći. Zdrobite malo ljuski jajeta u filter s mljevenom kafom prije kuhanja. Ostavit će kafu glatkijom nego što je bila prije jer će ljuske jajeta, koje su po prirodi alkalne, neutralizirati sadržaj kiseline u kafi, čineći je mnogo ukusnijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.