ZANIMLJIV PODATAK

Cvijet koji mnogi imaju u svom domu: Upija prašinu

Naučnici smatraju da ovaj cvijet može iz zraka ukloniti i prašinu i razne štetne toksine te prostor zaštiti od nakupljanja vlage

Ovaj cvijet nije samo koristan, već i izuzetno lijep. Printscreen

E. A.

18.2.2023

Jedan cvijet koji mnogi imaju u svom domu sprečava vlagu i "upija" prašinu iz zraka.

Ako ste ikad doma imali vlagu znate koliko je teško može biti potpuno ukloniti s raznim sredstvima, vjerojatno još niste pokušali sa sobnom biljkom odnosno cvijetom.

Riječ je o cvijetu Spatifilum Alana ili Peace Lily kojeg zbog njegove sposobnosti da neutralizira štetna zračenja elektroničkih uređaja, mnogi ga ljudi osim u domovima drže i na svojim uredskim stolovima.

Naučnici smatraju da ovaj cvijet može iz zraka ukloniti i prašinu i razne štetne toksine te prostor zaštiti od nakupljanja vlage.

Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dijela ekrana oko kojeg se ionizira zrak. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparata upija elektrostatičku energiju i pretvara je u kemijsku, a energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast. Drugim riječima, štetne tvari sebi pretvara u svoju hranu pa ako biljku stavite pored uređaja koji zrači, primijetit ćete bujnije listove i brojne nove cvjetove.

Ovaj cvijet nije samo koristan, već i izuzetno lijep. Sobra je stvar i što ne zahtjeva posebno održavanje i uspijeva u kupaonicama i spavaćim sobama gdje uklanjanjem prašine i toksina iz zraka pomaže poboljšati kvalitetu zraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.