OLAKŠAJTE SEBI

Trik za najbrže i najjednostavnije čišćenje radijatora

Čišćenje radijatora definitivno nije jedna od najpopularnijih kućnih aktivnosti

Postoji jednostavniji način. Printscreen

M. Z.

20.2.2023

Radijatore treba redovno čistiti, jer se u prostorima između njih vrlo brzo sakuplja prašina. Ta prašina potom onečišćuje zrak u prostoriji svaki put kad se radijatori zagriju. To stvara lošu unutrašnju klimu, a također može utjecati i na zdravlje. Također, rebra radijatora pokrivena slojem prašine ne griju maksimumom efikasnosti.

Zašto je važno čistiti radijatore

Kako bi osigurala da se radijator doista dobro zagrijava, moraš redovno čistiti grijač i radijator. Naime, čak i mali sloj prašine može značajno smanjiti toplinsku snagu i to čak 25 do 30 posto. Naravno, to se kasnije vidi na računu za grijanje.

Međutim, prljavi radijator nije nepovoljan jedino za novčanik. Zagrijavanje prljavog radijatora raspršuje prašinu po prostoriji jer se ona zajedno s toplim zrakom diže uvis. Za osobe koje pate od alergija na kućnu prašinu, to je izuzetno nepogodna klima. Međutim, i kod osoba koje ne pate od alergija prašina loše utječe na grlo i nosnu sluznicu. A to je onda pogodno tlo za viruse prehlade i gripe... Stoga je jako važno redovito čistiti radijatore.

Vanjsku stranu radijatora možeš čistiti tokom cijele godine. Međutim, ako planiraš temeljito unutrašnje čišćenje, trebala bi to učiniti prije ili nakon sezone grijanja. Velika količina prašine nakuplja se tokom godine, posebno u šupljem tijelu, tj. grijač postaje pravi sakupljač prašine. Općenito je dovoljno ako sistem grijanja temeljito očistiš izvana i iznutra jednom ili dva puta godišnje.

Jednostavan način

Ovaj TikTok video otkrit će ti jednostavan način čišćenja unutrašnjosti radijatora. Takozvani panelni radijatori su obično pokriveni rešetkom na vrhu i to vrlo labavo. Ponekad je moraš odvrnuti na stražnjoj ili bočnoj strani. Budući da je rešetka obično vrlo dugačka i ne stane u sudoper, najbolje je čistiti pod tušem u kadi. Nečistoću obično brzo možeš ukloniti sapunom ili tekućinom za pranje i tankom krpom. Također možeš koristiti sredstva za čišćenje masnoća za posebno tvrdoglavu prljavštinu. Prljavštinu u utorima najbolje je ukloniti četkicom.


@cleanwithabbi Omg so happy to finally get the radiator cover off look how dirty it was😭 #fyp #raditorclean #cleaningtiktok #cleaninghacks #cleanwithabbi ♬ original sound - switchdisco

Ako ti ne pomogne usisavač kojim možeš usisati prašinu iz radijatora, nemaš parni čistač ili posebnu četku za radijator, u videu možeš vidjeti rješenje. Dakle, uliješ vodu „kroz“ radijator, koja će potjerati prašinu i prljavštinu u posude koje postaviš ispod radijatora. Nakon toga prebrišeš krpom mokre dijelove. Vrlo jednostavno, zar ne? 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.