KUHINJSKA PRAVILA

Kako pravilno oprati nož i dasku za rezanje

Ovi predmeti dolaze u dodir sa sirovim mesom, voćem i povrćem i, ako se pravilno ne čiste, lako mogu postati plodno tlo za razvoj bakterija

Važno je dasku temeljito ičistiti. Printscreen

M. Z.

23.2.2023

Održavanje kuhinje čistom je ključno za održavanje zdravog i sigurnog okoliša u kojem se priprema hrana. Jedno od najvažnijih područja na koje se trebate fokusirati su vaši noževi i daske za rezanje.

Ovi predmeti dolaze u dodir sa sirovim mesom, voćem i povrćem i, ako se pravilno ne čiste, lako mogu postati plodno tlo za razvoj bakterija.

Kuhinjski noževi

Osnovno pravilo sigurne pripreme hrane je osigurati da sirovo meso, živinu ili ribu ne režete na istoj površini bez da je temeljito očistite između dva korištenja. Isto vrijedi i za vaš nož. Operite nož deterdžentom za suđe i toplom vodom nakon svake upotrebe.

Isperite čistom vodom i osušite na zraku ili tapkanjem čistim papirnatim ručnicima.

Pažljivo rukujte kuhinjskim noževima držeći ih za drške; nemojte ih gomilati u sudoperu ili posudi za sušenje suđa, već ih perite jednog po jednog i postavljajte s ručkama prema gore.

Noževe sa šupljom drškom bi se u pravilu trebali prati ručno.

Kako biste spriječili stvaranje oštećenja na srebrnim noževima, ograničite kontakt između srebra i nehrđajućeg čelika u mašini za suđe. Srebro i pribor za jelo od nehrđajućeg čelika stavite u pretinac mašine tako da se ne dodiruju. Većina srebrnih noževa ima oštrice od nehrđajućeg čelika, provjerite jesu li svi noževi postavljeni s oštricama u istom smjeru.

Daske za rezanje

Daske za rezanje su sastavni dio svake kuhinje, ali brzo mogu postati leglo bakterija ako se ne očiste između svakog korištenja. Još bolja ideja je imati dvije daske za rezanje, jednu rezerviranu samo za meso, živinu i ribu, a drugu za voće i povrće.

Kakvu dasku za rezanje ćete koristiti je stvar osobnih preferencija. Plastične daske su lakše, ali drvene manje oštećuju vaše noževe.

Neki ljudi pogrešno vjeruju da plastične daske imaju manju sposobnost zadržavanja bakterija od drvenih, ali mikrobiolozi iz Instituta za istraživanje hrane Univerziteta u Viskonsinu su otkrili kako to nije tačno. Zapravo, čini se da drvo ima neki još neidentificirani agens koji je negostoljubiv za bakterije.

Bez obzira koji tip površine odabrali, bitno je da sve daske za rezanje budu čiste. Operite ih vrućom vodom i sapunom nakon svake upotrebe. Isperite ih čistom vodom i osušite na zraku ili čistim papirnatim salvetama. Imajte na umu da se neke neporozne daske za rezanje, uključujući akrilne, plastične ili gumene također mogu prati u mašini za suđe.

Bakterije i plijesan

Ako je daska za rezanje korištena za rezanje sirovog mesa, ribe ili peradi, dodatno je dezinficirajte nakon pranja. S obzirom na to da je sirće kiselo, pomaže dezinficirati dasku tako što ubija bakterije i plijesan te sprečava njihov daljnji rast te također može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa.

Dasku za rezanje poprskajte otopinom koja uključuje 4 dijela vode i 1 dio sirćeta, ostavite da stoji nekoliko minuta pa je obrišite krpom za pranje ili spužvom. Isperite čistom vodom i osušite na zraku ili tapkanjem čistim papirnatim salvetama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.