KOJU BISTE ODABRALI

Ženske obline ili srce: Vaze koje osvajaju domove slavnih

Vaš kutak i cvjetni aranžmani zaslužuju umjetničku notu

Skulpture koje su jednostavno neodoljive. Printscreen/Anissa Kermiche

E. Ag.

2.3.2023

Vaze su već neko vrijeme više od posuda u koje odlažemo cvijeće, i to zahvaljujući zanimljivim dizajnerskim rješenjima koja su vaze nametnule kao neizostavni dekorativni detalj u uređenju interijera. Nezaobilazne su vaze (ali i posude, svijećnjaci i raznoliki detalji) čiji su oblici inspirirani ljudskim tijelom ili dijelovima tijela, skulpture koje su jednostavno neodoljive.

Od umjetnika čiji je dizajn inspiriran upravo ženskim tijelom posebno se ističe keramičarka Anisa Kermihe (Anissa Kermiche), čiji se predmeti nalaze i u domovima Džidži Hadid (Gigi) i Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), a čija je Love Handles vaza s naglašenim oblinama ženskog tijela uglavnom rasprodata, bez obzira na to što joj cijena zamalo doseže vrijednost od 400 eura.

Vaze u obliku ženskog tijela. Printscreen/Anissa Kermiche

Na listi omiljenih brendova su i italijanske dizajnerske kuće: Seletti s vazom u obliku organa srca, dostupnom u bijeloj, ali i staklenoj te zlatnoj varijanti, te brend Fornasetti, koji na svojim vazama uz motiv leptira slavi lice operne pjevačice Line Kavaljeri (Cavalieri). 

Vaze u obliku srca Love in Bloom. Printscreen/Seletti

Nezaobilazan je i američki dizajner Džonatan Adler (Jonathan), koji privlači vazama Salvador, inspiriranim Salvadorom Dalijem, čija se cijena po komadu kreće oko stotinu eura.

Vaze Salvador. Printscreen/Jonathan Adler


Omiljena je i vaza Kirby koju potpisuje dizajnerski brend Talbot & Yoon, a koja je perfect match za sve ljubitelje duhovitog i pomalo ekstravagantnog dizajna. Idealna za manje cvjetne dekoracije ili samo jedan cvijet, savršen je komad kako za police u dnevnom boravku ili čak u kupaonici.

Vaza Kirby. Printscreen/Talbot & Yoon

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.