MNOGI NE ZNAJU

Šefovi kuhinje objasnili kako se koriste sve četiri strane rendeta

Razna kuhinjska pomagala često nam uveliko olakšaju život, iako nije uvijek lako shvatiti kako se koriste

Ima više namjena. Printscreen

M. Z.

19.4.2023

Razna kuhinjska pomagala često nam uveliko olakšaju život, iako nije uvijek lako shvatiti kako se koriste i za što nam sve mogu poslužiti, pa ih nerijetko koristimo samo polovično.

Mnoge prednosti

Često se neki iznenade kad saznaju da su poneke od tih uređaja koristili pogrešno, ili da postoji barem još desetak situacija u kojima su njegove prednosti mogli iskoristiti na neki drugi način.

Naprimjer, rupe na kašikama za vađenje kuhanih špageta, koje zapravo mogu koristiti kao “dozator” za količinu špageta koje ćete skuhati. Ili malog produžetka korpice u mašini za pranje posuđa, koja služi kao držač za visoke čaše. Isto tako, mnogi ne znaju za što se koriste različite strane rendeta za hranu.

Srećom, ima i onih koji ponešto znaju o funkciji sitnih rupica.

-Trebale su godine da shvatim da na tim rupicama mogu usitniti parmezan, ili koricu limuna, narandže ili limete za kolače i pokazalo se da ih je najbolje rendati upravo s te strane.

Na toj strani fino se može usitniti korica tvrdog sira ili bijeli luk, kao i muškatni oraščić. Možete naribati đumbir tako da dobijete pastu - komentirao je još jedan korisnik Reddita.

Ako se, pak, pitate čemu služe ostale strane rendeta, evo pojašnjenja koja su dali šefovi francuske kuhinje:

Strana rendeta s velikim rupama koje izgledaju kao kapljice

Ovo je strana kojom se možete poslužiti u svim situacijama u kuhinji, od ribanja mrkve, krompira ili kuhanih jaja za salatu, do ribanja mekog sira za pizzu.

Korisna je jer će većinu namirnica pretvoriti u ujednačene i tanke strugotine koje su pogodne za salate, ili kuhanje. Na taj način brže će se skuhati i raspasti, ako želite gušći umak. Poslužit će i za brzo sjeckanje voća i povrća, usitnjavanje luka za saft, ili za mrvljenje čokolade koju ćete otapati na pari. Dobro je rješenje i za ribanje margarina koji dodajete u kolače.

Strana sa sitnim rupama koje izgledaju kao kapljice

Odlična je za brzo i efikasno usitnjavanje pojedinih namirnica koje ćete koristiti za ukrašavanje jela, poput tvrdog sira, čokolade voća ili povrća. Na ovoj strani možete naribati krompir za popečke ili palačinke, ili tikvice kojima ćete puniti palačinke, i napraviti kašice od voća i povrća za bebe.

Strana sa nazubljenim rupama

U vrijeme dok nije bilo sokovnika, ovo je, zapravo, bila najčešće korištena strana rendeta, jer su na njoj žene “trljale” voće i povrće da bi napravile kašicu iz koje će kasnije iscijediti sok za djecu. Na toj strani su ribale mrkvice kad bi kuhale za djecu koja je ne vole, kako se ona ne bi vidjela u tanjiru. Na toj strani možete istrljati luk da biste dobili sok od luka za obloge i slično.

Strana s dvije-tri duguljaste rupe

Služi za rezanje voća i povrća na tanke, uravnotežene kriške koje možete koristiti za salatu, složenac, ukras na tanjiru i slično. Na ovoj strani možete narezati krompir na ploške za pripremu čipsa i slično, piše ''The Mirror'' , prenosi Krstarica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.