NE U MAŠINI ZA SUĐE

Stručnjakinja otkrila kako je najbolje očistiti tepsije

Zbog visoke topline, sadržaja minerala u vodi i hemikalija koje se nalaze u tabletama za mašinu za suđe posuđa, tepsija može promijeniti boju

Olakštajte sebi. Printscreen

M. Z.

20.5.2023

Tepsije su jedan od najčešće korištenih predmeta u svakoj kuhinji, a često je lako uočiti istrošenost već nakon kratkog vremena. Ulje, hrana i masnoća mogu se zalijepiti za metal, ostavljajući tamne mrlje i pougljenjene ostatke koji prekrivaju metal koji nekad bio sjajan i blistav. 

Štetno i neučinkovito

Upotreba mašine za suđe za uklanjanje mrlja može biti štetna i često neučinkovita, odnosno može pogoršati izgled posude tako što joj može promijeniti boju, piše Express.

Stručnjakinja za čišćenje Marta Stevart (Martha Stewart) tvrdi da je to uzrokovano kombinacijom visoke topline, sadržaja minerala u vodi i hemikalija koje se nalaze u tabletama za mašinu za suđe. 

Metalno suđe

S vremenom će metalno suđe, posebno aluminijsko, izgledati pocrnjelo i mrljasto. Objasnila je da, ako se posude za pečenje ne očiste u potpunosti nakon upotrebe, zaostalo ulje i hrana dodatno će se zapeći na tavi sljedeći put kada se stave u vruću rernu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.