SAVJETI

Kako svježem cvijeću produžiti ljepotu i svježinu

Važno je ukloniti sve listove koji će pasti ispod vodene linije kako bi se spriječio rast bakterija

Obrežite stabljike i izaberite idealnu vazu. Facebook

Z. K.

1.6.2023

Svako voli svježe cvijeće. Ono unosi boju i život u vaš prostor, lijepo miriše i dodaje završni dodir svakoj prostoriji. Osim toga, ako cvijeće darujete ili ga dobivate na poklon, ono vas podsjeća na sretnu prigodu poput rođendana, godišnjice ili praznika. Pa kako mu možete pomoći da traje što je duže moguće? Postoji mnogo teorija, trikova i savjeta.

Prvo, imajte na umu da neki cvjetovi prirodno traju duže od drugih. Kako im produžiti ljepotu i svježinu te koje su metode najučinkovitije, potražite u nastavku.

Obrežite stabljike 

Obrežite stabljike pod uglom koji omogućava da biljke lakše uzimaju vodu da se ne spuštaju ravno na dno vaze. Stručnjaci predlažu da svakih nekoliko dana malo podšišate cvijeće.

Uklonite osušene listove i latice 

Važno je ukloniti sve listove koji će pasti ispod vodene linije kako bi se spriječio rast bakterija. Svakodnevno provjerite cvijeće da biste uklonili mrtvo lišće i latice.

Odaberite idealnu vazu 

Ovo pravilo može zvučati čudno, ali zaista je važno. Samo zato što ste kupili buket božura na dugim stabljikama ne znači da ih treba staviti u visoku vazu. Veće, teže cvijeće treba skratiti i staviti u nisku vazu gdje se mogu međusobno podupirati kada se otvore te da imaju prostora za širenje, dok se lakše, osjetljivije cvijeće može držati u višoj vazi.

Počnite s čistom vazom i napunite je vodom sobne temperature. Kada dodajete sastojke u vodu, provjerite jesu li potpuno izmiješani i rastopljeni prije nego što ubacite cvijeće. Mijenjajte vodu i čistite vazu svakih nekoliko dana.

Cvijeće će trajati duže u hladnijoj sobi i ako ih držite podalje od direktnog sunčevog svjetla. Izbjegavajte stavljanje u blizinu uređaja koji stvaraju visoke ili pak previše niske temperature kao što su peć, klima-uređaj, plafonski ventilatori, pa čak i vaš računar ili TV. 

Otvoreni prozori također će uzrokovati brže sušenje. Također, cvijeće držite podalje od svježeg voća koje oslobađa male količine plana koje mogu smanjiti životni vijek vaših cvjetova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.