KO BI REKAO

Ne bacajte vodu od kuhanih jaja: Može učiniti čuda za vaš vrt!

Ljuske jaja prirodno sadrže puno kalcija, koji održava pH tla neutralnim na 6,0 do 6,5

Čuvajte vodu od kuhanih jaja. Facebook

M. Z.

24.7.2023

Svaki vrtlar ima neke svoje trikove koji čine čuda za njegove biljke. Bilo da se radi o usavršavanju recepta za gnojivo ili korištenju papra za sprečavanje štetnika, svako ima svoj tajni trik. Možda bi vas moglo začuditi, ali voda u kojoj su se kuhala jaja može biti sjajna za vaše biljke, piše House Digest.

Lakša apsorpcija

Pomoći će vašim biljkama da eksplodiraju u rastu, čineći ih sretnima i zdravima u vašem dvorištu. Naime, ljuske jaja prirodno sadrže puno kalcija, koji održava pH tla neutralnim na 6,0 do 6,5. Ovaj pH nivo omogućuje biljkama lakšu apsorpciju hranjivih tvari, izgradnju biljnog tkiva i poticanje njihovog rasta.

S druge strane, biljke kojima nedostaje kalcija pate od raznih bolesti zbog kojih izgledaju uvenule i bolesne. Naprimjer, primijetit ćete kako cvijeće i pupoljci prerano umiru, ostavljajući nered na vašem pločniku ili dvorištu. Također možete vidjeti opekline vrhova lišća, odumiranje vrhova korijena ili stabljike i promjenu okusa i čvrstoće voća, što uzrokuje njihovo brže truljenje. Ako to želite izbjeći, onda napravite trik s vodom u kojoj su se kuhala jaja.

Budući da su ljuske jajeta bogat izvor kalcija, trebali biste ih dodati direktno u tlo. Međutim, nije dovoljno samo posuti slomljene ljuske jaja po tlu jer se one ne razgrađuju brzo. To znači da vaše biljke neće imati dok se ne razgrade, što može trajati sedmicama, ako ne i mjesecima. Kako biste ubrzali taj proces, preskočite ljuske i umjesto toga zalijevajte svoje biljke vodom kojom ste kuhali jaja.

Kalcij iz ljuske iscuri u vodu dok je kuhate, čineći je dovoljno bogatom kalcijem. Sve što trebate učiniti je skuhati nekoliko jaja u velikom loncu vode. Što ih duže kuhate, to će voda biti bogatija kalcijem. Kad završite, ostavite vodu da se ohladi na sobnu temperaturu kako ne biste opekli biljke i uništili im korijenje. Zatim jednostavno zalijte biljke kao što biste i običnom vodom.

Više kalcija

Tlu može prirodno nedostajati kalcij ili ga može iscrpiti zbog dodavanja gnojiva s visokim sadržajem kalija, magnezija ili natrija. Osim profesionalnim ispitivanjem tla, to možete provjeriti i po kvalitetu svoje biljke. Ako vam je biljka zdrava i iznenada joj lišće posmeđi ili požuti, plodovi trule, cvjetaju i koštice su gorke, vjerovatno je da joj treba više kalcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.