IMA IH I OPASNIH

Riješite se pauka korištenjem prirodnih metoda

Ne samo da pauci mogu biti smetnja već i neke vrste mogu predstavljati potencijalnu opasnost za vašu porodicu i kućne ljubimce

Riješite se pauka. Facebook

M. Z.

14.9.2023

Iako kompanije za kontrolu štetočina nude učinkovita rješenja, mnogi ljudi radije koriste prirodne repelente za pauke kao sigurniju alternativu.

Iskorištavanjem snage prirodnih sastojaka ove štetočine možete držati podalje bez potrebe za otrovnim hemikalijama, prenosi ''Life Savvy''.

Obavite dubinsko čišćenje

Pauke privlače neuredna mjesta gdje se lako mogu sakriti. Redovnim čišćenjem i pospremanjem svog životnog prostora pauci će imati veoma malo ili nimalo privlačnih mjesta za naseljavanje. Svakih nekoliko mjeseci trebali biste obaviti dubinsko čišćenje.

Nabavite nešto od cedra

Cedrovina je poznata po svojoj prirodnoj sposobnosti odbijanja raznih štetočina, uključujući i pauke. Uključivanje predmeta od cedrovine u vaš dom može biti učinkovit način da obeshrabrite pauke da se udome. Malč od cedrovine oko vanjskog dijela vašeg doma također može stvoriti barijeru koja odvraća pauke od ulaska.

Citrusni sprej

Osim što je oštar miris citrusa osvježavajući za ljude, on također snažno odbija pauke. Citrusno voće poput limuna, narandže i grejpa sadrži prirodne spojeve koje pauci ne vole. Napravite vlastiti sprej za tjeranje pauka od citrusa miješanjem soka od nekoliko citrusa s vodom u bočici s raspršivačem.

Čistite sirćetom

Pomiješajte jednake dijelove vode i bijelog sirćeta u bočici s raspršivačem i upotrijebite to za čišćenje površina poput radnih ploča i potprozornjaka. Ne samo da sirće pomaže u odbijanju pauka već također uklanja tragove feromona koje koriste za navigaciju, ometajući njihovu sposobnost snalaženja.

Eterično ulje paprene metvice

Ovo eterično ulje ima jak miris koji se paucima ne sviđa, što ga čini izvrsnim sredstvom za odbijanje pauka. Jednostavan sprej napravite tako da napunite raspršivač vodom i dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja paprene metvice. Lagano protresite bocu kako bi se sastojci pomiješali. Zatim pošpricajte ovu mješavinu na područja gdje se pauci vjerovatno skrivaju, poput okvira prozora, vrata i pukotina.

Cimet

Pospite mljeveni cimet u kutove, pukotine i pukotine u koje pauci mogu ući. Snažan miris cimeta odvratit će pauke od prelaska tretiranih područja, poštedjevši vas od njihove nepoželjne prisutnosti. Možete napraviti repelent za pauke tako da pomiješate cimet u prahu s vodom ili prokuhate štapiće cimeta u vodi za sličan učinak.

Uzgajajte biljke koje tjeraju pauke

Biljke poput lavande, eukaliptusa i metvice ispuštaju mirise koje pauci ne vole. Strateško postavljanje ovih biljaka u blizini ulaza i prozora može spriječiti ulazak pauka u vaš dom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.