Sastojci:
- 600 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanile
- 4 kašike šećera
- 125 gr margarina
- 100 gr šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
- 27 komada plazma keksa, ili nekog drugog, može petit ili piškote.
- 200 – 300 gr jagoda
- 100 ml mlijeka za potpanje plazma keksa
Priprema:
Umutiti puding sa šećerom i malo hladnog mlijeka, a ostatak staviti da provri. Kad provri zakuhati puding i miješati dok se ne zgusne. Kada se zgusnuo skloniti da se ohladi. Ulupati pjenasti margarin i šećer u prahu, pa dodati im ohlađeni puding koji smo prethodno razbili mikserom.
Umutiti sve zajedno. Ulupati slatku pavlaku i dodati dvije kašike slatke pavlake pudingu pa opet umutiti. U toplo mlijeko umočiti devet komada plazma keksa pa poslagati u kalup koji smo obložili kesom ili folijom.
Preko keksa namazati sloj slatke pavlake, poredati izrezane jagode i nanijeti pola puding krema. Ponoviti slaganje keksa, pa opet namazati sloj slatke pavlake, voditi računa da ostane i za završni fil.
Preko slatke pavlake staviti jagode i ostatak puding krema, na koji stavite ostatak keksa umočenog u mlijeko. Tako u kalupu staviti u zamrzivač dva sata da odstoji. Okrenuti na tacnu i skinuti kesu ili foliju, pišu Nezavisne.
Dekorisati sa ostatkom slatke pavlake i onda još malo ostaviti da odstoji jer je keksu potrebno malo više vremena da omekša. Ako pravite kolač sa piškotama moći ćete odmah poslužiti.