DOM I VRT

Saznajte kako pripremiti brzu tortu sa jagodama

Recept dana

(N. K.)

18.5.2015

Sastojci:

  • 600 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanile
  • 4 kašike šećera
  • 125 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 250 ml slatke pavlake
  • 27 komada plazma keksa, ili nekog drugog, može petit ili piškote.
  • 200 – 300 gr jagoda
  • 100 ml mlijeka za potpanje plazma keksa

Priprema:

Umutiti puding sa šećerom i malo hladnog mlijeka, a ostatak staviti da provri. Kad provri zakuhati puding i miješati dok se ne zgusne. Kada se zgusnuo skloniti da se ohladi. Ulupati pjenasti margarin i šećer u prahu, pa dodati im ohlađeni puding koji smo prethodno razbili mikserom.

Umutiti sve zajedno. Ulupati slatku pavlaku i dodati dvije kašike slatke pavlake pudingu pa opet umutiti. U toplo mlijeko umočiti devet komada plazma keksa pa poslagati u kalup koji smo obložili kesom ili folijom.

Preko keksa namazati sloj slatke pavlake, poredati izrezane jagode i nanijeti pola puding krema. Ponoviti slaganje keksa, pa opet namazati sloj slatke pavlake, voditi računa da ostane i za završni fil.

Preko slatke pavlake staviti jagode i ostatak puding krema, na koji stavite ostatak keksa umočenog u mlijeko. Tako u kalupu staviti u zamrzivač dva sata da odstoji. Okrenuti na tacnu i skinuti kesu ili foliju, pišu Nezavisne.

Dekorisati sa ostatkom slatke pavlake i onda još malo ostaviti da odstoji jer je keksu potrebno malo više vremena da omekša. Ako pravite kolač sa piškotama moći ćete odmah poslužiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.