DOM I VRT

DOMAĆINSTVO Tri savjeta za spas obojanog bijelog rublja

Izbjegnite agresivna sredstva koja šete tkaninama

(Mi. K.)

26.5.2015

Nekada su izbjeljivači na bazi hlora bili jedino sredstvo za uklanjanje tragova boje iz bijelog rublja. U međuvremenu su stručnjaci otkrili kako se radi od izrazito agresivnom sredstvu koje šteti tkaninama, ali i zdravlju ako se koristi neoprezno i u velikim količinama.

Donosimo vam tri savjeta kako sigurno izbijeliti bijelo rublje nakon nezgode, piše portal "Zadovoljna".

Izbjeljivač na bazi kisika

Danas ga možete pronaći u svakoj trgovini. Namočite ofarbano rublje u lavor ili sudoper napunjen vodom s dodatkom izbjeljivača. Kod doziranja izbjeljivača pratite upute o doziranju koje se nalaze na poleđini proizvoda. Neka se rublje namače oko sat i pol (ili prema uputama), a zatim ga operite u mašini na programu od 90 Celzijevih stepeni.

Izbjeljivač iz kućne radinosti

Rublju možete vratiti bjelinu uz pomoć limuna i hidrogen peroksida koji možete nabaviti u apotekama. Izmiješajte pola šolje hidrogen peroksida, pola šolje soka od limuna i četiri litre destilirane vode i u to namočite rublje. Nakon sat vremena ubacite ga u veš mašinu na 90 stepeni.

Iskuhavanje

Kada zakažu sredstva za izbjeljivanje uvijek se možete vratiti dobrom starom iskuhavanju. Stari lonac napunite vodom, dodajte čašu praška za pranje bijelog rublja i ubacite rublje u vodu. Stavite na šporet i dovedite vodu do vrenja. Rublje kuhajte oko pola sata ili zavisno o tome koliko je obojano. Nakon iskuhavanja pustite ga da se ohladi, ubacite u veš mašinu i stavite na program za ispiranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.