Ovo su pravila bontona kojih se komšije moraju pridržavati tokom ljeta

Da svima bude bolje

J. Be.
16.06.2015 19:07

Živcira vas kad vidite da se voda iz klima uređaja vašeg komšije nekontrolirano slijeva na tlo? Sigurno niste jedini. Sastavili smo zato kratki bonton kojeg bi se svako ko ima komšije trebao pridržavati tokom ljetnih mjeseci kako bi život u ovo vruće doba godine svima bio ugodniji.

1. Kad su otvoreni prozori paziti na buku

Kad su vam prozori širom otvoreni pazite da ne stvarate buku koja bi mogla smetati komšijama. To se odnosi na preglasno pričanje, slušanje muzike, TV-a i slično.

2. Postaviti posudu za vodu za klima uređaj

Nekontrolisano slijevanje vode iz klima uređaja vrlo je neodgovorno i nekulturno ponašanje. Na kraj cijevi iz koje curi voda stavite kanister u koji stane nekoliko litara vode i problem je riješen. Redovno provjeravajte koliko je kanister pun i praznite ga. 

3. Paziti na raspored odvoženja smeća iz smetljarnika

Vodite računa o tome da smeće iz stana ne odložite u smetljarniku dan nakon što su smetljari smeće odvezli već ga odnesite čim kasnije kako se miris smeća ne bi širio hodnicima i smetao stanarima koji žive u prizemlju i nižim spratovima, odnosno na razini na kojoj je i smetljarnik. 

4. Upozoriti djecu da ne budu preglasna

Za ljetnih školskih praznika djeca više vremena provode vani i u zanosu igre mogu biti preglasna pa ukoliko je u blizini vaše zgrade park ili igralište napomenite djetetu da pazi da ne bude preglasno kako njegova cika ne bi smetala komšijama.

5. Paziti kada se otvaraju prozori u hodnicima i zajedničkim prostorijama

Živite li u zgradi s prozorima na hodnicima i zajedničkim prostorijama koji se mogu otvoriti nemojte ih otvarati kad je vani najveća vrućina jer će tako ući samo toplina, a ne svježi zrak. Želite li provjetriti hodnik radije prozore otvorite navečer.

NA VRH