ZABRANJENO Ovo su sredstva za čišćenje koja ne smijete kombinirati!

Određene hemikalije ozbiljno štete zdravlju

(Dž. Č.)
17.06.2015 13:32

Kada trebamo očistiti kakvu tvrdokornu mrlju u domu skloni smo udružiti nekoliko različitih sredstva za čišćenje da bi s manje muke riješili problem. No stručnjaci upozoravaju da upotreba nekog hemijskog sredstva može biti opravdana i sigurna samo ako je ne miješate s drugim sličnim proizvodima.

1. Dvije različite vrste sredstava za čišćenje odvoda 

Gelovi za čišćenje odvoda sadrže jake hemikalije koje učinkovito ubijaju bakterije. No ako ne uklonite neugodan miris ili začepljenje u jednom korištenju, bolje je pozvati stručnjaka - npr. vodoinstalatera, nego kombinirati dva ili više različitih proizvoda.

Ovi preparati sadrže moćne hemijske formule koje u kombinaciji mogu izazvati eksploziju, ili ispustiti pare štetne po zdravlje ukućana. 

2. Hidrogen peroksid i alkoholni ocat 

Kombinacija peroksida i octa česta je u kućnim pripravcima za dezinfekciju kuhinjskih površina. Iako je riječ o relativno sigurnoj kombinaciji, stručnjaci preporučuju da ju ne miješate u istoj posudi jer se prilikom spoja stvara peroctena kiselina koja može iritirati kožu, oči i dišni sustav osobe koja stoji nad njime.

3. Izbjeljivač i alkoholni ocat 

U teoriji ova kombinacija čini se kao moćan odstranjivač bakterija iz kućanstva, no u praksi ista tvori plinoviti klor koji u malim količinama izaziva kašalj, probleme s disanjem te pečenje i suzenje očiju. 

4. Izbjeljivač i amonijak 

Amonijak je čest sastojak sredstava za čišćenje stakala i prozora. Stručnjaci preporučuju da ga ne miješate s izbjeljivačem, jer u kombinaciji tvore kloramin. Ovaj plin ima vrlo slične posljedice po ljudsko tijelo kao i plinoviti klor, s tim da izaziva i bolove u prstima te nedostatak zraka u plućima. 

5. Izbjeljivač i medicinski alkohol 

Ovo je još jedna u nizu hemijskih kombinacija čije će udisanje izazvati tegobe dišnog sustava. Stručnjaci savjetuju da izbjeljivače nikad ne miješate s drugim kemijskim sredstvima, već samo vodom, piše Zadovoljna.

 

NA VRH