DOM I VRT

IDEALAN ZA ZAVRŠETAK IFTARA Evo kako jednostavno i lako napraviti sutliju

Potrebno sasvim malo sastojaka

N. K.

19.6.2015

Tradicionalni bh. lagani desert sutlija na trpezarijskim stolovima često se nađe i za vrijeme ramazana.

Ovaj desert je jednostavno napraviti, a potrebno sasvim malo sastojaka i malo vremena za pripremu jela koji će na najbolji način upotpuniti iftarsku sofru.

Potrebni su vam:

  • 1l mlijeka
  • 500 ml vode
  • 150 g riže
  • 50 g maslaca
  • 50 g šećera
  • malo cimeta

Priprema:

Dobro operite rižu, sve dok voda u kojoj perete rižu ne postane potpuno čista. Zatim je blanširajte u 500 ml vode. Pripremite mlijeko dok čekate da riža u vodi prokuha. Dodajte u mlijeko šećer, a kad zavri dodajte mu ocijeđenu rižu koju ste prokuhali u mlijeku, a potom i maslac. Trebate kuhati sve dok riža ne postane mekana.

Sipajte sutliju u zdjele i pospite sa malo cimeta. Ako ne volite cimet, sutliji dok se kuha možete dodati limunovu ili narandžinu koricu. Uz sutliju možete poslužiti i svježe voće, a možete je ukrasiti i šlagom. Prijatno!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.