DOM I VRT

PRIRODNI TRIKOVI Zaštitite se od komaraca uz prave biljke koje će uljepšati i vaš vrt!

Prirodni repelenti

Autor:(Dž. Č.)

28.6.2016

Sezona je počela, priroda nas zove i sve više vremena provodimo vani, u šumi, na livadama, vikendicama i roštiljima. Pokušavamo vani upiti svaku zraku sunca i naše uživanje i druženje s prijateljima često se može otegnuti do dugo u noć. A onda čim se sunce počinje spuštati ispod horizonta dolaze oni, napasnici iz sjene, zujeći dosadnjakovići. Da, govorimo o komarcima.

Postoje mnogi repelenti industrijske proizvodnje. Repelenti su sredstva koja pripadaju pesticidima, a jedna od tih skupina su repelenti insekata. Odbijajući insekte oni smanjuju mogućnost njihova ugriza ili uboda a time i vjerojatnost prijenosa bolesti koje prenose na primjer komarci, krpelji, muhe. Međutim, njihovo korištenje nije uvijek najprigodnije i zdravije, a pogotovo nije zdravo za djecu.

Upravo zato, Savjetnica vam donosi 8 biljaka koje možete zasaditi i time dobiti prirodne repelente koji će ujedno uljepšati vaš vrt ili terasu.

Citronella (Pelargonium ‘citrosum’) – Citronela je najzastupljeniji sastojak u mnogim repelentima protiv komaraca. Iako mnogi ne znaju, citronela zapravo je biljka i to trajnica, trava busenastog rasta koja ispušta intenzivan miris. Biljka može narasti 1.80 metara. Možete ju saditi u posudama za cvijeće koje možete postaviti uzduž terase na kojoj boravite, ali ju isto tako možete posaditi u vrtu gdje će odbijati te male napasti. Citronela je definitivno biljka broj 1 kada se radi o zaštiti od komaraca.

Divlja metvica (Mentha pulegium) – Divlja metvica prirodni je repelent te djeluje slično kao citronela. Divlja metvica može rasti u hladu te njezin karakteristični miris zbunjuje komarce i otežava ima da nađu potencijalnu žrtvu. Iako odbija mušice i komarce privlači pčele i leptire.

Matičnjak (Mellissa officinalis) – Matičnjak je korov i stoga ga je lako uzgojiti čak i ako nemate zeleni prst, vrlo je otporan na sve nepovoljne uvjete poput suše te uspijeva i u hladu. S obzirom da je jako invazivna biljka najbolje ga je držati u posudi za cvjeće jer može vrlo brzo preuzeti cijeli vrt. Osim kao repelent protiv komaraca možete listove matičnjaka sušiti i tako dobiti ukusan čaj za smirenje.

Mačja metvica (Nepeta cataria) – Ako imate mačku ona će zasigurno biti sretna ako kao repelent odaberete ovu biljku. Postoje istraživanja iz 2010. godine koja su pokazala da je mačja metvica 10 puta učinkovitija od DEET- a, sastojka mnogih konvencionalnih repelenata komaraca. Biljku je vrlo lako uzgojiti ali pazite ako u vrtu pored nje zasadite cvijeće ili povrće vaša ili susjedova mačka bi mogla iskoristiti priliku i zavaljati vam cijeli nasad.

Kadifice (Tagetes sp.) – Kadifica je poznata jednogodišnja biljka koju možemo uzgajati na balkonima, terasama i u vrtovima. Biljka ima specifičan miris koji odbija komarce. Kadifice sadrže Pyrethrum koji je dio mnogih kemijskih repelenata. Možete ju posaditi u vrtu kako bi uokvirili gredicu ili da bi napravili živu ogradu koju komarci neće prijeći. Međutim nemojte ih stavljati na stol ili blizu hrane jer jako privlače ose.

Bosiljak (Ocimum basilicum) – Bosiljak je jednogodišnja biljka aromatičnog mirisa koja se najčešće koristi u kuhinji, ali izvrstan je u odbijanju komaraca. Mnogo je vrsta bosiljka pa budite slobodni i odaberite onaj koji vam najviše odgovara. Mnogi iskusni vrtlari preporučuju isprobavanje limunskog bosiljka te cimetovog bosiljka.

Neven (Calendula officinalis) – Neven je učinkovit u liječenju kožnih bolesti i tegoba, ali isto tako se može koristiti kao repelent protiv komaraca. Vrlo je dekorativan na cvjetnim gredicama u vrtu, a ako ste se našli nezaštićeni navečer u vrtu gdje imate posađen neven, cvjetove možete utrljati na kožu i tako se spasiti od dosadnih napasti.

Lavanda (Lavandula sp.)- Prekrasna grmolika, višegodišnja mediteranska biljka ljubičastih cvjetova i karakterističnog umirujućeg mirisa. Postoje brojne vrste i sorte lavande, a kod nas je najrasprostranjenija prava lavanda (Lavandula officinalis). Lavanda svojim mirisom odbija komarce. Cvijet lavande možete lagano utrljati u kožu i time spriječiti ubode kukaca.

Osim repelentnog djelovanja, ove biljke možete koristiti i u domaćinstvu prilikom spremanja hrane te su zbog svojeg izgleda i dekorativni element na vašem balkonu, terasi ili u vrtu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.