PRAVI PRIJATELJ

Idealan ljubimac: Osam razloga zbog kojih je dobro imati psa

Psi zaista vjerno ostaju pored svojih vlasnika

Psi su dobri za zdravlje i sreću. Twitter

N. S.

19.1.2023

Svaki vlasnik psa tvrdi da je to njegov najbolji prijatelj. Psi zaista vjerno ostaju pored svojih vlasnika do kraja njihovih života i sa njima vam nikada neće biti dosadno.

Evo nekoliko dobrih razloga zašto je dobro imati psa:

1. Vlasnici pasa se češće smiju

Tako tvrdi istraživanje objavljena u časopisu "Society & Animals". Autori istraživanja pitali su vlasnike pasa i one koji to nisu da zabilježe koliko se puta smiju u danu. Pokazalo se da vlasnici pasa to rade češće.

2. U psu imate pravog prijatelja

Psi su evoluirali od vukova, a te životinje poznate su po tome što žive u čoporima i razvijaju snažnu povezanost s ostalim članovima. To je ono što današnje domaće pse čini odanima. Stefen Zavistovski (Stephen Zawistowski) iz Američkog društva za sprječavanje okrutnosti prema životinjama kaže da psi na svoje vlasnike gledaju kao na članove čopora i s njima se blisko vežu, kao što bi sa svojom braćom i sestrama iz čopora.

3. Ljudi su sa psima društveniji

Taj zaključak naulnika sa univerziteta  u Liverpoolu i Bristolu dosta je logičan, jer vlasnici pasa češće izlaze u šetnje, susreću druge ljude i razgovaraju s njima, bili oni vlasnici pasa ili ne.

4. Psi mogu biti dobri za zdravlje

Studija objavljena u časopisu "National Academy of Sciences" pokazala je da djeca rođena u kućanstvima sa psom imaju manji rizik obolijevanja od astme ili alergija. Zahvaljujući psima kojima je dopušten izlazak i ulazak u kuću djeca razvijaju izmijenjenu zajednicu mikroba koji štite od alergena.


Psi su sjajno društvo. Twitter

5. Zbog pasa ćete postati aktivniji

Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu utvrdili su da 60 posto vlasnika pasa koji svoje ljubimce izvodi u redovite šetnje i time ispunjava kriterije za umjerenu tjelovježbu. Uz to, stariji koji šetaju svoje pse u fizički su boljoj formi od svojih vršnjaka koji se šeću sami, pokazala je studija objavljena u časopisu "Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services".

6. Psi spašavaju živote

Neki psi imaju univerzalnu donatorsku krvnu grupu, baš kao i pojedini ljudi. Psi mogu pomoći ljudima kao svojevrsni ssitem ranog upozoravanja pacijenata koji pate od, primjerice, epileptičnih napada. Uvježbani psi mogu osjetiti dolazak napad 15 minuta prije nego što se on dogodi. Tada počinju lajati i time upozoravaju pacijenta da sjedne i ne ozlijedi se pri padu.

7. Pas životu daje dublji smisao

Oni su sjajno društvo svakome, ali posebno starijima. U studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Social Psychology" zaključeno je da su starije osobe koje imaju psa zadovoljnije svojim društvenim, fizičkim i emotivnim stanjem od onih koji ih nemaju.

8. Psi uistinu usrećuju

Jednostavan kontakt očima s ljubimcem otpušta hormon dobrog raspoloženja. U istraživanju u kojoj se mjerila razina oksitocina među dvjema skupinama vlasnika pasa, skupini kojoj je rečeno da ne gleda svoje pse ravno u oči izmjerena je manja razina oksitocina od one kojoj je dopušten kontakt očima.

U drugom istraživanju je utvrđeno da su vlasnici pasa u prosjeku manje depresivni, manje se osjećaju usamljenima, imaju više samopoštovanja, sretniji su i manje pod stresom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.