SLATKI MALI DLAKAVCI

Naginje li ljubimac glavu na stranu kad mu nešto pričate: Više je razloga što to radi

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su registrirati daleko veći raspon frekvencija od ljudi

Ima više objašnjenja. Printscreen

M. Z.

4.5.2023

Dr. Stenli Koren (Stanley Coren) je u časopisu ''Psychology Today'' pojasnio da pas može naginjati glavu i zbog boljeg pogleda, jer mu se njuška nalazi u vidnom polju pa se naginje kako bi bolje vidio ono što ga zanima.

Raspon frekvencija 

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su registrirati daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje vanjskog dijela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor tog zvuka, piše Index.hr.

- Oni mogu naginjati glavu i kao odgovor na određene riječi koje bi im mogle biti značajne, poput ''poslastica'', ''loptica'', ''idemo'' - objašnjava Vajlani Sung (Wailani), stručnjakinja za ponašanje životinja.

Jednako je i kada psu govorite nešto što ne razumije potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije posve siguran da pričate o tome.

- Pas pokušava shvatiti šta govorite, šta znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića - kaže Sung.

- Znaju naginjati glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj riječi koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni - dodala je.

Pomiče njušku

- Pseća njuška se nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna naginjati glavu kako bi pomaknuo njušku i bolje vidio ono što ga zanima - pojasnio je.

Naglašava kako iz te poze pas može bolje vidjeti i ljudska usta, posebno kada mu se vlasnik obraća riječima pa ljubimac pokušava shvatiti šta zapravo želi od njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.