ISTINA ILI PRETPOSTAVKA

Da li mačke zaista odlaze iz doma kako bi uginule u samoći

Bolesna mačka se ne osjeća dobro i više voli da bude na tihom i mračnom mjestu, kako bi mogla mirno da spava

Majstori da sakriju znake bolesti i slabosti. Printscreen

E. Ag.

17.5.2023

Jeste li čuli priču o bolesnoj ili staroj mački koja je jednog dana jednostavno - nestala?

To navodi ljude da povjeruju u drevne predaje i pretpostavke da mačke odlaze iz doma kako bi uginule.

Da li je ovo istina

Neće se sve mačke sakriti kada predosjete smrt. Nažalost, mnogi vlasnici bili su svjedoci uginuća svojih kućnih ljubimica.

Mnoge mačke žele da budu u blizini svojih vlasnika kad su bolesne ili provode mnogo vremena u spavanju. One su individualci i imaju običaj da se ponašaju različito kad osjete da im nije dobro.

Neke mace intenzivnije traže naše društvo, ili prisustvo drugih kućnih ljubimaca, dok druge više vole da budu same, na nekom tihom mjestu.

Znaju li mačke da umiru

Dezmond Moris (Desmond Morris) u svojoj knjizi "Cat World – A Feline Enciclopedia" piše da mačke imaju prednost u odnosu na ljude u smislu smrti, jer ne znaju šta je to.

One odlaze nekud i kriju se, jer su bolesne i osjećaju se ranjivo. Ovo ima savršenog smisla s evolucione tačke gledišta. U divljoj prirodi život je veoma okrutan, a mačke znaju da postoje predatori koji traže ili čekaju slabe, bolesne i ranjene životinje, jer su lakši plijen.

Ovo objašnjava i činjenicu da se mačke ozbiljno razbole prije nego što se pojave očigledni znaci oboljenja. One su majstori da sakriju znake bolesti i slabosti, jer ne žele da se otkrivaju predatorima koji ih love.

Iz tog razloga će skotne mačke tražiti mirno i udaljeno mjesto da bi donijele mačiće na svijet i brinule se o njima. I mama maca i njene bebe su ranjive u ovoj fazi života i žele da ostanu skrivene od svih potencijalnih opasnosti.

Mačke se kriju kada predosjete bolest ili smrt, kako bi bile same. Bolesna mačka se ne osjeća dobro i više voli da bude na tihom i mračnom mjestu, kako bi mogla mirno da spava.

Kriju se i bolesne i povrijeđene mačke

Verovatno ste čuli priče o tome kako su vlasnici nenajmerno povređivali svoje mačke. Tako je jedan čovjek kućnu mezimicu slučajno pregazio autom. Čim je shvatio šta je učinio, potražio je pogledom mačku koja je pobjegla u susjedno dvorište. Nakon mnogo traženja pronašao ju je kako se krije u nekom rastinju.

Da su povrede bile ozbiljnije, mačka bi, vjerovatno, uginula na mjestu gdje je pronađena. Ona je znala da je bila povrijeđena, pa je otišla dalje, kako bi se sakrila i oporavljala u tišini.

Dakle, ne odlaze iz doma i ne skrivaju se samo mačke koje predosjećaju svoju smrt, već i mace koje pretrpe povrede.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.