NE OKREĆITE GLAVU

Šta da poduzmete ako naiđete na napuštene tek rođene mačiće

Ukoliko naiđete na mačiće, utvrdite da li im je majka u blizini jer oni ostaju sami najviše tri sata

Mačići trebaju skrb. Facebook

M. Z.

20.5.2023

Ukoliko naiđete na mačiće, utvrdite da li im je majka u blizini jer oni ostaju sami najviše tri sata. Ako su čisti i tihi, majka će se vratiti brzo. Ukoliko su pak prljavi i mjauču, uzmite ih jer ne mogu da se samostalno brinu o sebi. Postavite mačiće u kutiju s ćebetom i odnesite kod veterinara.

Kako procijeniti starost

Starost mačića ćete najbolje odrediti pomoću boje očiju i preko pozicije ušiju. Mladunci se rađaju s plavim očima i u početku su gotovo slijepi. Ukoliko su zatvorene, onda su mlađi od sedam dana, a ukoliko su poluotvorene, imaju barem sedam dana. Kod mlađih od sedmicu uši su čvrsto pritisnute na glavu, a počinju se otvarati od petog do osmog dana nakon rođenja.

Ishrana mačića

Neposredno poslije rođenja mačići počinju da sisaju majčino mlijeko - kolostrum, koji je bitan zbog imuniteta. Kad se rode, teški su oko 100 grama i svakog dana postaju teži za 15 grama. Hranite ih ručno (na flašicu, ili uz pomoć šprica ili pipete) adaptiranim mlijekom za mačiće i to na svaka dva-tri sata. Kravlje mlijeko izbjegavajte.

Mjesto za nuždu

Naučite mače da obavlja nuždu u posipu. Već nakon treće sedmice života odabrat će površinu po kojoj se može kopati i na to će se mjesto vraćati svakog puta kada moraju obaviti fiziološke potrebe. Poželjno je da posuda s posipom stoji na nekom skrivenijem mjestu u kući. Ako mače uporno izbjegava da bude u posudi s posipom, a čistoća i miris posude su uredu, možda se vašem ljubimcu jednostavno ne dopada vrsta posipa. Kada se desi da pogriješi i ostavi neželjene tragove za sobom na pogrešnom mjestu, jednostavno ga odnesite u posip i ponavljajte mu da je to njegov toalet.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.