KUĆNI LJUBIMCI

Ovo je pet najboljih pasa za stan

Avaz.ba

21.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Svaki pas, bez obzira na rasu i veličinu, može živjeti u stanu, samo ukoliko ima dovoljno prostora i njege.

Svakodnevne šetnje i briga o životinjama se ne dovode u pitanje, zato dva puta razmislite prije odluke o kućnom ljubimcu i koja rasa bi bila idealna za vas.

Pri izboru psa, najbolje je da se vodite karakterom, a ne veličinom psa. Američki kinološki savez sastavio je listu pasa koji su idealni za suživot u stanu, a kako smo mogli i da pretpostavimo, izbor je pao na manje rase.

Na prvom mjestu se našao mops ili pugs

On vodi porijeklo iz Kine i vjeruje se da su pripadnici ove rase preci pekinezera. Većina predstavnika ove male rase su energični i razigrani, pogotovo do treće godine života, kada postaju mirni i manje tvrdoglavi.

Mopsovi su aktivni i vole da učestvuju u svim poslovima vlasnika, nikada nisu agresivni ni stidljivi, što ih čini odličnim ljubimcem i za djecu.

Mops se odlično slaže i sa drugim životinjama, uključujući i mačke. Ova rasa ima fizičku snagu i temperament malog psa, ali mu je potrebno i vrijeme za odmor. Poznati su po ispuštanju neobičnih zvukova kao što je roktanje i hrkanje, jer imaju kratku njušku.

Na drugom mjestu našao se bišon

On izuzetno voli društvo čovjeka, inteligentan, odan, smio, živahan. Lako ga je dresirati i sa njim je lako živjeti, jer je veseo i samouvjeren pas.

Voli kada su ljudi oko njega sretni, a najzadovoljniji je kada živi u porodici koja ga vodi svuda sa sobom. Druželjubiv i poslušan zauzeo je zasluženo drugo mjesto.

Odlično se slaže sa drugim psima, a posebno sa djecom, koja odgovaraju njegovom razigranom duhu i lako uče trikove. 

Na trećem mjestu našao se kavalirski španijel

Pas kralja Čarlsa (Charles) osim toga nosi i titulu najslikanijeg psa na svijetu. Veseo, živahan i drag pas koji neprestano maše repom.

Odan i inteligentan, prije svega društven, ne voli samoću, pa ga ne ostavljajte dugo samog. Preporučuje se najviše starijim ljudima i djeci zbog svoje blage naravi, međutim kako vodi porijeklo od lovačkih pasa, treba ga držati stalno na povocu, kako ga njuh ne bi odvukao na drugu stranu i pas se izgubio. 

Četvrto mjesto pripalo je rasi ši cu

Ovo je aktivan, privržen, pametan i prije svega odan pas. Prijateljski nastrojen i nježan, željan pažnje i maženja, savršeno odgovara maloj djeci.

Ovo je pas svilene dlake koji se skoro uopće ne linja, te je tako idealan za stan.

Peto mjesto pripalo je engleskom buldogu

Engleski buldog je kratkodlaki pas, te mu nije potrebno često četkanje, pa ni kupanje. Fizički dosta inertan i lenj, ne zahtijeva dugačke šetnje, te je idealna rasa za one koji ne vole puno vremena da provode napolju.

Dovoljne su im tri kratke šetnje u toku dana, ipak obratite pažnju na ishranu, jer su skloni gojenju. Veoma inteligentan i umiljat, buldog je odličan pas čuvar, nije prgave naravi, iako djeluje zbog izgleda na prvu loptu, ukoliko se dresira na pravi način, nije ni previše tvrdoglav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.