LJUBIMCI

Dijelovi tijela po kojima se vaš pas voli i ne voli maziti

Index.hr
03.08.2018 19:29

Interakcija i dodiri između psa i čovjeka mogu imati terapeutske koristi za obje strane. Dodiri smiruju uzrujane i tjeskobne pse, ali i vlasnike. No ipak treba biti oprezan jer psi ne vole kada ih diramo i mazimo po svim dijelovima tijela.

Gdje se vole maziti

Općenito, psi se obožavaju maziti po prsima, ramenima i u blizini njihovog repa. Dodatna mjesta, koja podrazumijevaju njihovo zadovoljstvo ovom radnjom, uključuju vrat te područje između ušiju. No tu su i ona osjetljivija područja, gdje su vaše ruke manje dobrodošle, a to su: njihove uši, šape, vrh repa, vrh glave, njuška i trbuh. To ne znači da nijedan pas ne voli da mu se dodiruju ta mjesta, no bilo bi dobro da ih izbjegavate ako primijetite čudno ponašanje vašeg ljubimca dok ga mazite po navedenim dijelovima. 

Također, pokreti kao što je "čupanje" ogrlice vašeg psa, kod njega mogu izazvati strah. Vaš ljubimac mogao bi ovu vrstu dodira shvatiti kao prijetnju, zbog čega bi mogao pokazivati znakove agresije ili pokušati pobjeći.

Maženje kao nagrada

Jedno istraživanje pokazalo je kako psi preferiraju maženje više nego verbalne pohvale kad je u pitanju nagrada za njihovo pozitivno ponašanje. Maženje tako pomaže u održavanju dobrih manira. No ponekad to nije dovoljno pa stručnjaci savjetuju kombinaciju maženja i vokalne pohvale za najbrže učenje.

Tagovi

Psi Ljubimci
NA VRH