KUĆNI LJUBIMCI

Psi dobro znaju kako dobiti što žele samo jednim pogledom

Index.hr

18.9.2018

Prema istraživanjima na području pseće facijalne ekspresije, znanstvenici su dokazali da psi znaju kada treba upotrijebiti pogled šteneta kojim obaraju sve prepreke.

Otkrili su da psi proizvode više pokreta lica kada im se posvećuje ljudska pažnja.

Tako kada ih pogledate, vidjet ćete da su podigli obrve, otvorili širom oči, nagnuli glavu ili isplazili jezik. Vjeruje se da su promjene na psećem licu zapravo nesvjesni pokreti koji održavaju unutarnje osjećaje, ali i način komuniciranja.

Pas može reagirati različitim izrazom lica i na ljude i na pse. Profesorica evolucijske psihologije na Sveučilištu Portsmouth, Bridget Waller, izjavila je: "Izraz lica se često doživljava kao nešto što je vrlo emocionalno potisnuto i fiksno, to nije nešto na što životinja može utjecati."

Znanstvenici koji istražuju izvanredne veze između ljudi i pasa te rad sa psima sugeriraju da psi mogu razlikovati riječ i ton ljudskog govora.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports uključivalo je znanstvenike koji su koristili videokamere za snimanje pokreta lica kod 24 psa u raznim situacijama.

Videosnimke su obrađene posebnim metodama kako bi se odredile sve promjene koje se događaju na njihovim licima. Rezultati otkrivaju da su psi imali više promjena izraza kada je čovjek bio okrenut prema njima, nego kada su se okrenuli od njih.

Kada im je bila ponuđena hrana, imali su manje ekspresija nego u direktnom kontaktu s čovjekom. Zaključak istraživanja je da psi mijenjaju izraze lice te nam time ukazuju na svoje osjećaje i želju komuniciranja s nama.

Sljedeći put kad razgovarate sa svojim ljubimcem, obratite pažnju na to što vam želi reći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.