KULTURA

Sve je manje ozbiljnih izložbi i autora

Izet Alečković o „Sarajevskom salonu“ i izložbama

T. ĐEVIĆ

22.7.2014

 

Istaknuti akademski slikar Izet Alečković, nakon likovnog simpozija u Turskoj, priprema radove za „Sarajevski salon", koji bi trebao biti održan krajem avgusta. Također, umjetnik u svom ateljeu radi nove crteže.

Dio sredstava

- Usljed nedostatka finansijskih sredstava prošle godine nismo održali „Sarajevski salon", iako smo aplicirali. Prema posljednjim infomacijama, izgleda da smo ove godine dobili određeni dio sredstava kako bismo održali manifestaciju - kazao nam je Alečković.

Na „Sarajevskom salonu" bit će zastupljene uglavnom grafike, skulpture te ulje na platnu. Na programu će se naći i performansi i videoinstalacije. Alečković na ovoj izložbi planira postaviti dva rada.

- Još nemam tačan spisak umjetnika koji će učestvovati na "Sarajevskom salonu". Inače, slike koje ću ovom prilikom izložiti su apstraktne i na određeni način naglašavaju figuraciju i ambijent, te odražavaju moje emotivno stanje. U posljednjem periodu puno sam se bavio stradanjima - naveo je slikar.

Tekstura i energija

Umjetnik je dobio poziv da opet izlaže u Turskoj, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava neće se moći odazvati.

Sve postavke van BiH dosta koštaju. Nismo mi situirani i iza nas ne stoji niko. Također, sve je manje ozbiljnih izložbi i autora, koji trebaju i imaju šta da pokažu - kazao je Alečković.

Za jesen priprema samostalnu izložbu u Umjetničkoj galeriji BiH.

- Pregovaram sa Strajom Krsmanovićem, direktorom Umjetničke galerije BiH, pa se nadam da će odgovor biti pozitivan te da ću imati priliku da izlažem. Pripremam velike crteže na kartonu, koji su dimenzija metar sa metar. Dosta su ekspresivni i radim akrilikom. Inače, crteži su moja strast. Ko poznaje moj rad, može naslutiti koja je to dimenzija, tekstura i energija u crtežu. Izložba bi trebala biti održana u septembru. Ujedno pravim skice za neka platna, koja će, također, biti većeg formata - otkrio je Alečković.

Ciklus o Srebrenici

Izet Alečković je neposredno prije poplava u Maglaju imao prvu samostalnu izložbu crteža. Prepoznatljiva komponenta na njegovim radovima je pitanje stradanja.
 
- Moja bolna tačka je stradanje i tu temu radim još prije nego što je počeo rat. Puno je stradanja bilo u BiH. Na izložbi u Maglaju imao sam ciklus vezan za Srebrenicu. Ta tematika će biti zastupljena i u mojim narednim radovima, jer još to nisam iscrpio - kaže Alečković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.