KULTURA

Stari grad Vranduk na djelima 10 umjetnika

9. internacionalna likovna kolonija

T. ĐEVIĆ

27.7.2014

 

Deveta internacionalna likovna kolonija u srednjovjekovnom zeničkom Vranduku bit će održana od 15. do 22 septembra. Manifestacija se organizira uz pomoć Muzeja grada Zenice i Općine Zenica..

Dva profesora

Do sada su na koloniji, osim iz BiH, učestvovali umjetnici iz Japana, Škotske, Irana, Srbije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država,

- Mi smo se prvenstveno orijentirali prema mlađim bh. umjetnicima, ali u posljednje tri godine pozivamo i iskusnije. Ove godine očekujemo dva profesora s Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Mustafu Skopljaka i Fikreta Libovca, koji su izrazili želju da dođu ukoliko budu u mogućnosti zbog obaveza. Također, trebali bi doći gosti iz Francuske i Hrvatske - kaže organizator Muhamed Begić, likovni umjetnik i predsjednik Udruženja „De Art".

Kao i prethodnih godina, i ovogodišnja Internacionalna likovna kolonija bit će bez stilskih i tematskih ograničenja.

- Gostima ćemo prepustiti da prema ličnom nahođenju stvaraju radove te da subjektivni stav i doživljaj o Vranduku prenose na platno. Iako broj učesnika varira, ove godine planiramo ugostiti 10 umjetnika. S obzirom na stanje u bh. kulturi, ponosan sam da ipak uspijevamo održati ovu manifestaciju - naveo je Begić.

Zbirka radova

U planu je da radovi nastali na koloniji sredinom oktobra budu izloženi ili u zeničkom Muzeju ili u prostoru Sinagoge.
 
- Veći dio djela koja nastanu na koloniji idu u fundus Muzeja grad Zenice, tako da imamo finu zbirku radova. Nadam se da ćemo imati priliku da nakon ovogodišnje kolonije radove i Vranduk kao srednjovjekovni grad, koji je pomalo i zaboravljen, predstavimo i u ostalim bh. gradovima, Bihaću, Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci - istakao je Begić.

Upravni odbor 9. internacionalne likovne kolonije u Vranduku čine kipar Emir Kapetanović, historičarka likovne umjetnosti Lejla Osmanlić te grafičarka Lejla Nuhić-Rizvanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.