KULTURA

"Live from Srebrenica" uskoro i u Sarajevu

Djelo Maka Hubjera

T. Đ.

27.7.2014


Student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Mak Hubjer, nakon izvedbe performansa pod nazivom "Live from Srebrenica" u okviru obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici, isti program planira predstaviti i u Sarajevu.

- Odziv ljudi u Srebrenici je bio i viši od očekivanog. Zadovoljan sam kako su reagirali. Htio sam da pokažem kako se određene strukture odnose prema genocidu te da šutnja, ustvari, skrivanje očiju od problema, neće donijeti ništa dobro - kazao je mladi umjetnik.

„Live from Srebrenica" sačinjen je od tri dijela, a Hubjer navodi da mu je cilj da u narednom periodu, do obilježavanja dvadesete godišnjice, svoj rad i performans prikaže u velikim evropskim gradovima Pariza i Brisela.

-  Želio bih da na ovaj način ljudima pošaljem poruku da Srebrenica nije samo bh. genocid, već svjetskih razmjera. Namjera mi je i da povučem jednu paralelu između Srebrenice i Gaze, gdje se također trenutno dešava zločin pred očima cijelog svijeta, a koji je okrenuo glavu od toga - ističe Hubjer.

Performans će imati isti koncept i poruku, a možda će se naziv promijeniti u „Live for Srebrenica".

- Do kraja godine spremam izložbu u Sarajevu, a nakon toga i u ostalim bh. gradovima. Predstavit ću triptih, instalaciju te, eventualno, dodati crteže i grafike - otkrio je Hubjer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.