KULTURA

U Cazinu 4. augusta počinje drugi dio "47. Kolonije skulptora Ostrožac"

Tradicionalna manifestacija

S. J.

30.7.2014

                                                                                                
Nakon što je prije dva mjeseca uspješno realizovan prvi dio ovogodišnje "47.Kolonije skulptora Ostrožac", u okviru koje je svoja djela u kamenu bihacitu isklesalo dvoje studenata završne godine sarajevske Akademije likovne umjetnosti - Dalila Manco i Marko Frančešević, uz podršku svog profesora Samira Sućeske -  drugi dio Kolonije počet će u ponedjeljak 4.augusta.

Studenti su svoje radove izvodili unutar zidina Starog grada Ostrožac, gdje se nalazi veliki broj skulptura iz proteklog perioda, dok će se drugi dio održati u Parku skulptura, koji se nalazi u krugu TRC "Sedra".                                                                                                                                                

 

-  Druga kolonije trajat će sedam dana. Dolazi nam akademski kipar Boris Orenčuk iz Mostara, koji vuče ukrajinske korijene, što znači da smo se sad malo opredijelili na internacionalnu Koloniju skulptora. On će klesati jednu monumentalnu skulpturu u kamenu bihacitu. Kada je rad u terakoti u pitanju, minijaturne skulpture od gline radiće cazinski umjetnici Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić - ističe Emir Šarić, direktor JU "Kulturni centar" Cazin, u sklopu koje djeluje i "Kolonija skulptora Ostrožac".                                                                                                                                       

 

"Kolonija skulptora Ostrožac“ je jedinstvena i prepoznatljiva manifestacija ne samo u BiH, već u ovom dijelu Evrope, u kojoj je u proteklih 46 godina učestvovao veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta, čiji radovi i danas krase unutrašnjost Starog grada Ostrožac i park skulptura kod TRC "Sedra".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.