KULTURA

Gradsku upravu niko nije ovlastio da koristi Vijećnicu

Iz NUBBiH-a tvrde

M. Ču.

31.7.2014

 

Dok je "u cilju zaštite imovine" tim Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH) podnio tužbu protiv Gradske uprave Općinskom sudu u Sarajevu da bi utvrdili svoj status u Vijećnici, Gradska uprava koristi prostor tog historijskog veleljepnog objekta.

Ismet Ovčina, direktor NUBBiH-a, kazao nam je da su putem medija saznali da se u Vijećnici održavaju sjednice Gradskog vijeća iako je Gradska uprava od Federalnog ministarstva prostornog uređenja isposlovala rješenje u kojem u članu 4. piše: „Ovim rješenjem se daje odobrenje za upotrebu za izvedene radove na rekonstrukciji Gradske vijećnice u Sarajevu, ali se istim ne mijenjaju imovinskopravni odnosi na predmetnoj nekretnini".

- S obzirom na to da je u zemljišnim knjigama jedino NUBBiH upisana kao organ korištenja Vijećnice, može se zaključiti da, zapravo, Gradskoj upravi niko nije dao „ključ u ruke", niti ju je ovlastio da raspolaže Vijećnicom i koristi je - pojasnio je Ovčina.

Ističe da NUBBiH, bez namjere da prejudicira odluku Suda i vjerujući u neovisnu sudsku vlast, a imajući u vidu dokument iz zemljišno-knjižnog ureda, očekuje pravedno rješenje.

- Tek nakon toga će biti moguće odrediti dinamiku useljavanja u Vijećnicu. Naravno, u međuvremenu NUBBiH radi u punom kapacitetu, planira nove aktivnosti i projekte kojima će zadovoljavati potrebe akademske i kulturne zajednice i svih ostalih korisnika - dodao je Ovčina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.