KULTURA

Troškovi reducirani zbog solidarnosti prema poplavljenima

Počinje 17. internacionalni Festival prijateljstva Goražde 2014.

Al. B

31.7.2014

Smotra folklora društava iz nekoliko bh gradova i promenadni koncert Duhačkog orkestra iz Travnika bit će uvod u ceremoniju svečanog otvaranja koji sutra počinje u Goraždu.

Organizatori nastavljaju davno započetu tradiciju promoviranja prijateljstva kroz umjetnost, zabavu i druženje, ali ove godine manifestacija je prilagođena aktuelnoj krizi u državi i stanju u kojem se nalaze hiljade stanovnika poplavljenih područja.

- Festival ove godine, umjesto deset, traje šest dana, ali imamo veoma bogate sadržaje. Umjesto par stotina hiljada za organizaciju će biti izdvojeno oko 50.000 KM. Želimo pokazati solidarnost prema poplavljenim gradovima, pa ćemo već naredne sedmice uplatiti prvu tranšu pomoći za ugrožene građane BiH, kazao je predsjednik Organizacionog odbora i načelnik Općine Goražde, Muhamed Ramović.

U okviru ovogodišnjeg festivala poznati bh reditelj Šemsudin Gegić obilježit će 40. godišnjicu umjetničkog rada, KUD "Azot" iz Vitkovića proslavit će 60. godišnjicu postojanja, a bit će organizirana i noć sevdaha posvećena goraždanskim umjetnicima Radi Jovanoviću i Mirsadu Sijerčiću.

- Dječije radionice, pozorišne predstave, promocije knjiga, Ljetni sajam knjige, Sajam starih zanata, Sajam gastro ponude BPK Goražde, internacionalne likovna kolonija "Boje prijateljstva", samo su neki od sadržaja koji bi trebali privući pažnju posjetilaca, ističe direktor Centra za kulturu, Hamdo Sijerčić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.