KULTURA

Umjetnici će darovati izložbu Sarajevu

Mirsada Baljić o planovima galerije „Preporod"

M. ČUSTOVIĆ

1.8.2014

 

Od 13. do 27. avgusta u Gazi Husrev-begovom Hanikahu bit će otvorena izložba „Umjetnici Sarajevu". U organizaciji galerije „Preporod", koju vodi slikarka Mirsada Baljić, isti projekt realiziran je prije dvije godine s ciljem da se umjetnost digne na veći nivo, a njenim ljubiteljima pokloni zanimljiv sadržaj i kvalitetna djela s potpisom eminentnih autora.

Slikarske tehnike

- Umjetnici će i ovaj put darovati izložbu Sarajevu. Otvaramo vrata zainteresiranim uz nadu da će se umjetnost u Sarajevu više poštovati - kazala nam je Baljić.

Osim nje, svoja djela predstavit će i Šemsa Gavrankapetanović, Merima Ivković, Hamzalija Muhić, Mensur Porović, Dževad Hozo, Lejla Čehajić, Saida Mujezinović, Stijepo Gavrić, Dževdet Nikočević, Ćazim Hadžimejlić, Edin Edo Numankadić, Avdo Žiga, Mensura Jahić, Gven Džons (Gwen Jones), Tundžaj Bajar (Tuncay Bayara), Mustafa Skopljak, Irena Sladoje, Amra Kozić...

 

Sami sebi sponzori
- Što se tiče kolonije, mi, umjetnici, smo sami sebi sponzori, jer ovako nešto možete da radite samo ako volite i poštujete umjetnost. Federalno ministarstvo za kulturu i sport dalo nam je usmenu podršku, a vidjet ćemo kako će se to realizirati - poručila je Baljić.

 

- Bit će izloženo oko 100 umjetnina rađenih različitim slikarskim tehnikama. Također, publika će moći vidjeti i umjetničke fotografije. Izložba je poprimila internacionalni karakter jer će s domaćim autorima izlagati i umjetnici iz Turske i Velike Britanije - pojasnila je Baljić.

Od 2. do 11. oktobra sarajevska općina Stari Grad ponovo će postati slikarski atelje. U tom periodu bit će održana 2. međunarodna likovna kolonija „Sarajevo 2014" u organizaciji galerije „Preporod", koja dovodi 25 umjetnika iz 11 zemalja.

Prelijepo iskustvo

- Tema ovogodišnje kolonije je „Austrougarski period Sarajeva", a prošle godine je bila „Osmanlijski period - 550 godina Sarajeva". Kolonija će se održavati u Gazi Husrev-begovom Hanikahu i jednim dijelom na Baščaršiji. Djela koja nastanu na koloniji predstavit ćemo 10. oktobra, a poučeni ranijim prelijepim iskustvom, i ove godine ćemo organizirati izlete u Hercegovinu. Zadržat ćemo se jednu nedjelju na Krupi, a nakon toga naše goste odvest ćemo i na Bijambare - otkrila nam je slikarka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.