KULTURA

Ni nakon sedam mjeseci nisu pronađene slike Juse Nikšića

Veliki mostarski umjetnik još traga za svojim djelima

M. Ču.

1.8.2014

 

Ni sedam mjeseci od pljačke ateljea velikog mostarskog slikara Jusufa Juse Nikšića (89) počinioci nisu pronađeni.

Pljačka je, podsjetimo, organizirana u vrijeme praznika i neradnih dana u javnim službama, konkretnije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mostar. To je Nikšićevu nesreću učinilo još većom, a lopovima itekako olakšalo namjeru da sakriju ili već i prodaju otuđenih 40-ak djela, vrijednih pola miliona KM. Slike su nastajale u više od 50 godina dugoj karijeri, a za koje je naš slikar bio posebno vezan.

Razgovarali smo jučer s Nikšićem i sve što smo uspjeli saznati je da ga niko od odgovornih u vezi s njegovi slučajem ne kontaktira. I odgovor koji je dobivao uvijek je bio isti - „imaju tragove i rade na tome". Ali, rezultata još nema.

Nakon pljačke Jusa nam je povjerio da misli kako je to uradio neko ko dobro poznaje mehanizam ateljea i slika, jer nije jednostavno iznijeti slike velikih formata u centru grada. U to vrijeme, tri sedmice nakon pljačke, velikog slikara zadesila je još jedna nesreća. Umrla mu je sestra.

Danas Jusa Nikšić čeka na pravdu, a u atelje odlazi veoma rijetko.

Informaciju više potražili smo od portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Mostar Srećka Bošnjaka, koji nam je kazao da trenutno ne raspolaže informacijama koje nama trebaju, da se ne sjeća slučaja Juse Nikšića, da je na odmoru i da ga pozovemo za deset dana.

 

 

Atelje Juse Nikšića u ulici Maršala Tita nije prvi put opljačkan, ranije se to desilo između 1992. i 1993. godine. Otuđene slike nije pronašao nikada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.