KULTURA

Djela grupe "Prostor Oblik" nakon 30 godina ponovo pred publikom

Otvorena izložba eminentnih stvaralaca u Umjetničkoj galeriji BiH

M. ČUSTOVIĆ

4.8.2014

 


Djela poznate umjetničke grupe "Prostor Oblik" preksinoć su u Umjetničkoj galeriji BiH ponovo, nakon 30 godina, prezentirana publici u našoj zemlji. Izložba u Sarajevu, koja će biti otvorena do 5. septembra, koncipirana je prije dvije godine i predstavljena u Lihtenštajnu, Magdeburgu i Inzbruku.

- Najveći dio izložbe napravljen je iz fundusa Umjetničke galerije, nešto radova posuđeno je od kćerke Voje Dimitrijevića i nešto od Edina Numankadića - kazala nam je Ivana Udovičić, kustosica izložbe.

Pojam apstraktnog

Grupu "Prostor Oblik" čine devetorica bh. umjetnika - Ljubomir Perčinlić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Edin Numankadić, Bekir Misirlić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Radoslav Tadić i Mustafa Skopljak, koji su ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća djelovali u sferi bespredmetne umjetnosti.

Iako nisu prvi koji su se bavili apstrakcijom u bh. slikarstvu i skulpturi, djelovanje ove grupe ostavilo je snažne posljedice, ne raskidajući samo s tradicionalnom umjetnošću već i sa svojom generacijom, koja je u tom period nadahnuće tražila u različitim oblicima neorealizma i neoromantizma te uživala veliku popularnost kod publike i kritike.

- Djela grupe "Prostor Oblik" su muzejski primjerci neupitne vrijednosti. Nju čine devetorica autora iz cijele BiH koji su radili u medijima grafike, slike, skulpture... Danas su od njih još živi Enes Mundžić, Edin Numankadić i Mustafa Skopljak, koji su i dalje vezani za pojam apstraktnog, odnosno, i dalje donose moderniji izraz u našoj umjetnosti - pojasnila je Udovičić.

Nove mogućnosti

Grupa je nastala u Počitelju 1974. godine na umjetničkoj koloniji, a već  1975. upriličena  je  njihova prva izložba i to u Banjoj Luci.

- Bili smo grupa umjetnika na margini i onda smo tražili način da zajedno prezentiramo i pokažemo ono što radimo i tako je grupa formirana. To je bio jedan pokret savremene umjetnosti, poetike. I danas kad čovjek gleda te radove, poslije toliko godina, sretan je da je svjedok i saučesnik nečega što je onda bio evropski duh - ispričao nam je Numankadić.

Ulaz na izložbu košta pet KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.