KULTURA

Završen Festival prijateljstva u Goraždu

Noć posvećena Radi Jovanoviću i Mirsadu Sijerčiću

Al. B.

7.8.2014

 

Uz vatromet, pozdrave koje su u ime mladih uputile Aida Delizaimović i Emina Mašala, spuštanje festivalske zastave, te nastup plesne grupe“South park“, u Goraždu je zatvoren 17. internacionalni Festival prijateljstva. Manifestaciju je zatvorio direktor Centra za kulturu Hamdo Sijerčić.

Posljednja festivalska noć bila je posvećena pjesniku i kompozitoru Radi Jovanoviću i nekadašnjem rukovodiocu i dugogodišnjem članu Tamburaškog orkestra RTV BiH, Mirsadu Sijerčiću. U muzičkom programu posvećenom umjetnicima iz Goražda nastupili su Jasmin Hasić, Hamid Ragipović - Besko, Ferid Avdić, Nedžad Imamović, Ibro Bublin, Arif Alajbegović, Hasiba Agić, Amna Aganović i Izudin Dragolj, u pratnji orkestra vodstvom Admira Vatreša.

Šesti dan Festivala prijateljstva obilježen je i uličnim maskenbalom. Šarena kolona  mališana, predvođena članovima „Sarajevo Drum Orchestra“, prošetala je od parka „Plavi cvijet“ do platoa Centra za kulturu, a sa oduševljenjem su ih pratili brojni roditelji i sugrađani.

Dugogodišnji učesnik kolonije, akademski slikar Miralem Lalo Srkalović, u Gradskoj galeriji otvorio je izložba djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“. U radu kolonije ove godine učestvovali su umjetnici iz Njemačke, Austrije, Crne Gore i BiH, koji su gradu domaćinu darovali 40 svojih djela.

Iako su odlučili limitirati troškove i pokazati solidarnost sa stanovnicima poplavljenih gradova, organizatori ističu da je ovogodišnji „Festival prijateljstva“ ispunio očekivanja i nastavio tradiciju zbližavanja i povezivanja ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.