KULTURA

Igrat ću lik koji djeca ne trebaju voljeti

Amina Begović o novim projektima

Autor:T. ĐEVIĆ

17.8.2014

 

Istaknuta bh. glumica Amina Begović nakon angažmana na predstavi „Bosanski lonac", koja je zabilježila veliki broj izvođenja, za narednu pozorišnu sezonu priprema dva nova projekta. U pitanju su monodrama i edukativna predstavu za djecu.

Specifična tema

- Pjesnik i dramski pisac Miroslav Pilj autor je teksta monodrame koju pripremam, a čiji je radni naziv „Sve ću vam kazati". Specifična je tema, ali detalje ne bih još otkrivala. Rad na tekstu krenuo je intenzivno od maja. S Miroslavom drugi put sarađujem, uradili smo već jednu monodramu „Ne žalim" - navela je Begović.

Glumica dodaje da je sa svakom premijerom nezgodno izlaziti u ljetnom periodu, te da je u planu da monodrama prvi put bude izvedena u jesenjim mjesecima.  

Begović uporedo radi na pripremi edukativne dječije predstave, koja će biti o temi ekologije. Osim nje, u dječijoj predstavi igrat će i Edin Drljević, koji je i autor teksta.

- Glumačku ekipu trebalo bi činiti i dvoje mladih glumaca Haris Hamdan i Hana Baličevac. Oni su prošli školu glume „Bambino". S obzirom na to da intenzivno radimo na komadu, premijera bi mogla biti u oktobru. Cilj predstave je osmisliti način kako uvjeriti djecu da smeće na ulici koje i oni bacaju ne treba da se nalazi tu, već na mjestu koje je za to predviđeno - navodi Begović.

Baba Smrda

U ovom komadu glumačka ekipa pozabavit će se i pitanjem reciklaže, a sama scenografija će upravo biti napravljena od recikliranog materijala.

- Kostim koji ću ja imati je također od tog materijala. Moj lik se zove Baba Smrda, to je žena koja želi zatrpati cijeli svijet smećem, jer se samo tako dobro osjeća. Igrat ću lik koji djeca ne trebaju voljeti. Naziv predstave još nije definiran, ali će biti sigurno nešto što je djeci blisko da razumiju - otkrila nam je glumica.

Nova sezona u NPS-u

Amina Begović stalna je članica ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS). Kao i u ostalim teatrima, i u hramu kulture na Obali od septembra kreće nova pozorišna sezona, te će je publika moći gledati u predstavama koje se nalaze na repertoaru ove kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.