KULTURA

Umjetnička djela na spaljenom drvetu

Dražen Franta godinama se bavi pirografijom

Autor:S. HALILOVIĆ

17.8.2014


Pirografija, pisanje vatrom, tradicionalni je oblik umjetnosti u kojoj se zagrijanim vrhom žice pali podloga od prirodnih materijala, kao što su drvo ili koža, da bi se na njih prenio dizajn. Ovom izradom umjetnina na drvetu Banjalučanin Dražen Franta bavi se već nekoliko godina.

Veliko strpljenje

Prije šest godina, uz pomoć prijatelja, počeo se baviti ovom vrstom umjetnosti.

- Na početku sam crtao likove iz crtanih filmova, ukrašavao drvene posude i zatim se usavršavao crtanjem motiva starih objekata, raznih natpisa, ikonografija i slično. Najviše uživam da slikam stare slike Banje Luke i mostove iz čitave BiH. U zavisnosti od vrha koji se koristi, temperature i načina na koji se vrhovi polažu na podlogu, dobivaju se različiti efekti - kazao je Franta.

 

Neki od primjeraka drveta sa pirografijom

 

Da su za ovu vrstu umjetnosti potrebni kako talent, tako i veliko strpljenje, govori i činjenica da, ukoliko se jednom pogriješi tokom crtanja, popravke više nema. Sve se mora raditi ispočetka.

Tri mjeseca

- Za izradu jedne slike potrebno mi je minimalno sedam sati, ali sve zavisi od veličine i detalja na slici. Najduže sam izdvojio tri mjeseca za djelo "Kosovski boj", za koje sam prvo napravio skicu, preslikao konture i tek onda palio drvo - ističe Dražen.

Za unikatne radove potrebno je izdvojiti od 30 KM pa naviše, a uskoro će ih svi zainteresirani moći pogledati u Banjoj Luci, gdje je planirana izložba.

Rad na lipi


Drvo za slikanje Dražen, kako kaže, nabavlja u obližnjim pilanama pa ga ručno šmirgla i priprema za crtanje. Najviše voli da radi na lipi, jer je mekana i nema izražene godove, koji su problem, naročito pri izradi portreta i sitnih detalja. Pored lipe, najviše koristi topolu, orah, bor i hrast.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.