KULTURA

Radimo operu po kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug"

Zijah Sokolović o novim projektima

D. ZEBA

21.8.2014

 

Zbog zdravstvenih problema i nedavne nezgode, bosanskohercegovački glumac i reditelj Zijah Sokolović, koji već dugo živi u inozemstvu, predstave je u posljednje vrijeme igrao pod lijekovima. Ipak, ni to ga nije spriječilo da iznova oduševi publiku i kolege.

Saniranje povrede

- Pokušavam da saniram povredu. Doktori su mi predlagali mirovanje, ali znaju da od toga nema ništa. Vjerujem da ću uskoro biti potpuno u formi - kaže Sokolović.

U narednom periodu očekuje ga dosta posla u Njemačkoj i Austriji, gdje priprema operu po kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug".

 

Doktori su mi predlagali mirovanje, ali znaju da od toga nema ništa

 

- Ova ideja postoji već duže vrijeme, a sada se krenulo u realizaciju. Riječ je o njemačko-austrijskoj koprodukciji, a u operu će biti uključeni glumci iz ove dvije zemlje. To je veoma interesantan projekt, koji će biti premijerno izveden u Njemačkoj, a potom i u austrijskom Lincu - kaže Sokolović.

Sve strane

Osim u Njemačkoj i Austriji, do kraja godine imat će angažmane i u Norveškoj i Švicarskoj.

- Stalno me zovu. Nažalost, ne mogu na sve strane stići - kaže veliki umjetnik.

Sokolović posebno ističe saradnju s Lenkom Udovički, koja je u pozorištu "Ulysses" na Brijunima postavila predstavu "Pokojnik" Branislava Nušića.

Glumačku ekipu, pored njega, čine i Miodrag Krivokapić, Seka Sablić, Katarina Bistrović-Darvaš, Branislav Zeremski, Filip Nola, Maja Posavec, Filip Detelić, Drago Grabnar, Dušan Gojić, Borko Perić, Zoran Pribičević i Josip Milanović.

- Reakcije publike su odlične. Predstavu smo, osim na Brijunima, igrali i u Zagrebu - kaže Sokolović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.