KULTURA

Emir Hadžihafizbegović ide na Festival u Veneciju

"Takva su pravila" na prestižnoj filmskoj smotri

M. Čustović

23.8.2014

Film scenariste i reditelja Ognjena Sviličića "Takva su pravila", nastao u hrvatsko-francusko-makedonsko-srbijanskoj koprodukciji, u kojem igraju bh. glumci Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica, svjetsku premijeru zabilježit će na prestižnoj smotri sedme umjetnosti - 71. Venecija Film Festivalu.

Film će imati četiri projekcije, a službena je planirana za 29. avgust u okviru takmičarskog programa "Horizonti". Ostvarenje nije u glavnoj konkurenciji, ali hrvatski producent Damir Terešak smatra da je izuzetno dostignuće imati projekciju na Venecijanskom festivalu. Jer, kako kaže, u konkurenciji 1.500 ostvarenja ući u 17 odabranih je sigurna karta za budućnost filma.

Odskočna daska

- Kako film napraviti vidljivim problem je s kojim se suočava kinematografija s ovih prostora. Nemamo novca za reklame pa su nam festivali odskočna daska. Ako se film prikazuje na jednom od tri velika festivala u Berlinu, Kanu i Veneciji, nakon njih i drugi, za nas također veliki festivali, pokažu interes. Film “Takva su pravila” već je pozvan u Varšavu i Busan - kazao nam je Terešak.

Ističe da je film pogledao nekoliko puta, Sviličić mu je pokazivao i sirovi materijal, i veoma je zadovoljan urađenim poslom.

- U Hrvatskoj ćemo krenuti u kinodistribuciju u drugom ili trećem mjesecu naredne godine, a zatim i u cijeloj regiji - pojasnio je Terešak.

Hadžihafizbegović, koji u “Takva su pravila” igra glavnu ulogu, i ranije je sarađivao sa Sviličićem. U filmu "Armin" također je igrao ulogu oca.

Veoma rizično

- Za Sviličića je bilo veoma rizično dati mi i nakon sedam godina da igram ulogu oca dječaka, koji ima isto godina kao i Armin iz istoimenog filma, i zahvaljujem mu na ukazanom povjerenju. U filmu “Takva su pravila” pronašao sam sasvim drugi ključ za ulogu oca, to je lik koji je na potpuno drugačiji način vođen, a naravno, i priča je drugačija. U pitanju je psihološka drama, u kojoj igram oca kojem ubijaju sina. Nije bilo jednostavno i to je jedna od mojih najtežih uloga. Nadam se da ćemo u Veneciji osvjetlati obraz - kazao nam je Hadžihafizbegović, dodavši da će i on putovati u Veneciju.

Istiniti događaj

Film "Takva su pravila" nadahnut je istinitim događajima, a u središtu zbivanja je obična zagrebačka porodica, u kojoj se roditelji približavaju penziji i teško žive, dok je sin Tomo nezaposlen. Jednog dana, bez ikakvog razloga, Tomu na cesti pretuku huligani, a roditelji Maja i Ivo ubrzo se nađu pred najvećim izazovom u životu.

  • 1.500 - filmova u konkurenciji
  • 17 - odabranih ostvarenja

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.