KULTURA

Završena 7. Međunarodna likovna kolonija “Vitez 2014″

Učešće uzela 22 umjetnika

E. R.

24.8.2014

Na lokalitetu etno-sela „Čardaci“ u Vitezu jučer je završena sedma po redu Međunarodna likovna kolonija „Vitez 2014.“. Organizator ovogodišnje likovne kolonije je HKD „Lašva“.

Na koloniji je učestvovalo više od 20 umjetnika iz BiH i Republike Hrvatske, a i ovoga puta među njima su svoje mjesto našli mladi Vitežani koji imaju sklonosti ka likovnoj umjetnosti. 

U sklopu ovogodišnje kolonije organizirane su radionice crtanja i likovnog oblikovanja, a sami umjetnici su bili raspoređeni na više lokacija etno sela „Čardaci“. Umjetnici su svoje radove izvodili samostalno sa zamišljenim motivima, a najviše se crtala živa i mrtva priroda.

Korištene su razne tehnike kao i materijali, a najviše se radilo uljanim bojama i akvarelom.

„Motiv da se organizira ovakva jedna kolonija međunarodnog karaktera, proizlazi iz potrebe da se napravi jedan pozitivan događaj u Vitezu, pa u tom cilju i ova kolonija, rekao je Željko Kocaj, književnik i predsjednik HKD „Lašva“.

Izložba radova nastalih na trodnevnoj koloniji upriličena je oko 16.sati, a svi posjetioci na Čardacima imali su priliku da besplatno pogledaju radove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.