KULTURA

Prepoznali su nas kao autohtoni bosanski proizvod

Zana Marjanović o učešću Magacin kabarea na JA BiH festivalu

A. ISLAMAGIĆ-MULAHMETOVIĆ

31.8.2014

Pozorišne predstave, filmovi, izložbe, promocije knjiga, koncerti i gastro druženja dijelovi su programa JA BiH festivala koji će biti održan od 5. do 9. septembra pod simboličnim nazivom "5 dana Sarajeva u Zagrebu".

Tako će već u petak u glavnom gradu Hrvatske biti upriličen „Sarajevski piknik" pod vodstvom Vlatke Kolarović i Paole Orlić, pa će festival biti otvoren uz bh. gastro delicije, kada će posebna pažnja biti posvećena kulturnim vezama Zagreba i Sarajeva.

Uspješan projekt

Drugi dan obilježit će Radionica kreativnosti i mašte, koja će biti održana na platou ispred kina „Tuškanac", a koju će voditi poznata bh. glumica Zana Marjanović i njen suprug, reditelj Emir Kapetanović. Zagrebačka publika imat će priliku da vidi premijeru prvog dječijeg dokumentarno-igranog filma „Mit o Bosni i Hercegovini", koji je proizvod Magacin kabarea.

- Radionice malog Magacin kabarea pokrenuli smo prije tri godine i veoma su uspješan projekt, s obzirom na to da su prošle godine producirana dva filma koja su napravljena prema scenariju djece. Naši mališani uče pisati scenarije, glumiti, režirati, snimati, bave se kostimografijom i raznim umjetnostima. Zato mi je izuzetna čast i zadovoljstvo da tim povodom putujem u Zagreb i imam priliku da radim s djecom tamo. Nadam se da ćemo tog dana uspjeti napraviti mini filmove i prikazati ih već uvečer - govori Marjanović te dodaje da s njima idu i tri člana malog Magacin kabarea koja su spremna svoje znanje podijeliti s polaznicima u Zagrebu.

Na programu u subotu bit će i izložba fotografija Harisa Memije „Zmajevi i fanovi" te filmovi „Devet položaja samoće" i „Kvintet", a tokom festivala bit će prikazana i ostvarenja „Sarajevo - grad film" te „Snijeg“ rediteljke Aide Begić i rediteljski prvjenac Anđeline Đoli (Angelina Jolie) „U zemlji krvi i meda", u kojima je Marjanović ostavila neizbrisiv trag.

Treća posjeta

- To su dva filma koja su značajna za moju karijeru i mnogo su utjecali na mene kao ženu i kao glumicu. U pitanju je neizmjerno iskustvo umjetnika koji ima etičku obavezu da se bavi tako značajnim projektima. "Snijeg" i "U zemlji krvi i meda" dva su značajna trenutka u mom životu - dodala je Marjanović.

Magacin kabare na ovom festivalu igrat će i svoje predstave „Kći" i „Zločin i kafana".

- S obzirom na to da sezona našeg velikog Magacin kabarea u Sarajevu počinje u srijedu, 10. septembra, Emir i ja vraćamo se ranije, ali u Zagrebu ostaje naša Mona Muratović, koja će u kazalištu Kerempuh odigrati predstavu „Kći", a na istim daskama bit će i naš Aldin Tucić sa svojim „Zločinom i kafanom". Ovo je naša treća posjeta JA BiH festivalu i drago mi je što su njegovi osnivači Ismet Efendić i poznati muzičar i umjetnik Ivica Propadalo Magacin kabare prepoznali kao autohtoni bosanski proizvod koji treba vidjeti i Zagreb - zaključuje glumica.

Muzički sadržaji

U muzičkom dijelu festivala pred publiku u Zagrebu izaći će u petak Maya Sar u pratnji supruga Mahira Sarihodžića, dok će grupa „Zoster“ u „Vintage Industrial baru" svirati 7. septembra, a na danima Sarajeva u Zagrebu bit će upriličena i promocija knjiga Jasmina Imamovića.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.