KULTURA

Gran-pri italijanskom filmu "O umijeću ratovanja"

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren 15. MFF

M. HODŽIĆ

1.9.2014

Italijanski film "O umijeću ratovanja", rediteljskog para Silvije Luci (Luzi) i Luke Belina (Bellino), na svečanom zatvaranju 15. izdanja Mediteran Film Festivala (MFF) u Širokom Brijegu preksinoć je proglašen najboljim u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova.

David i Golijat

Film je osvojio glavnu nagradu, Gran pri - MFF projektor, uz obrazloženje da je u njemu prisutan globalno aktuelan sadržaj koji predstavlja stvarnost za mnoge evropske radnike i njihove porodice.

- Kroz vrlo originalan vizuelni pristup autori potiču našu socijalnu osviještenost i daju nam vjeru da je pobjeda Davida nad Golijatom još moguća - obrazloženje je žirija u sastavu Antonija Dubravka Karnerud (Carnerud), Manuel Himenez Njunez (Jimenez Nunez) i Pjer Žalica, koji je filmu „O umijeću ratovanja" dao najbolje ocjene.

Na svečanosti u kinu "Borak" nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarac, MFF projektor, dobio je španski film reditelja Rozera Korele (Rosero Corella) „Zatočenici Kanuna", zbog specifične priče vezane uz albanski narod i običaje o kojima se ne govori, a još postoje na ovim prostorima.

Ocjena publike

Prema izboru publike, najboljim je proglašen film „Kalusz koji sam poznavao", izraelskog reditelja Bernarda Dičeka (Dichek), koji je prilikom preuzimanja MFF projektora zahvalio publici i organizatorima na odličnom prijemu.

- Zadovoljni smo što smo uspjeli održati ovaj festival i publici u Širokom Brijegu donijeti tu nekonvencionalnu kinematografiju i programe koji se mogu vidjeti samo na festivalima. Mislim da je najjača strana svega ovoga upravo stvaralaštvo, jer ulažemo u budućnost i nove generacije koje će se baviti filmom ovdje u našoj radionici - kazao je na zatvaranju Tomislav Topić, direktor MFF-a.

Posljednje festivalske noći publika je mogla pogledati i kratki film „Žuta crta“, nastao na radionicama MFF-a, te Oskarom nagrađeni muzički dokumentarac „Potraga za Sugarmanom".

Specijalna priznanja

Na zatvaranju MFF-a, osim glavnih nagrada, dodijeljena su i specijalna priznanja dokumentarcima u obje kategorije. Tako su priznanja dodijeljena izraelskom filmu „Prije revolucije", hrvatskom „Tamo gdje živi Nada" i egipatskom „Om Amira".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.