KULTURA

"Heroj bez slave" u stilu Gospodara prstenova

U Tešnju promoviran prvi roman Elvedina Sole

M. Čabrić

1.9.2014

Želja za pisanjem kod  Elvedina  Sole iz Tešnja, studenta medicine u Tuzli, javila se rano.  Odluku da se upusti u poduhvat pisanja svog prvog romana "Heroj bez slave" je donio nakon što je pobijedio na konkursu za najbolji literarni rad tešanjskog muzeja "Tragovima bosanskog kraljevstva“.

- Ali nisam, želio da se oslanjam na pripovjedačku tradiciju ovih prostora. Htio sam nešto novo. Po uzoru na zapadne bestsellere da napišem. U tome sam uspio. Roman je žanra fantazija. Sam po sebi roman je jedinstven jer, u čitavom romanu se ne spominje ime glavnog  lika-kaže nam autor  Elvedin Solo.

U kontekstu savremene književnosti ovaj roman se može posmatrati u onom obliku inovativne književnosti budući da autor ovog romana govori jednim inovativnim jezikom svojstvenim njegovim vršnjacima u nekoj adolescentskoj dobi, kazao je promotor romana Safer Grbić.

S jedne strane može se primijetiti ono u čemu je autor, vjerovatno i sam odrastao, a to je belatristika, a to je Harry Potter, Gospodar Prstenova, a s druge strane kao njemačke klasične bajke, poput Alise u zemlji čuda, isprepletene u jednu priču koju Solo ovjekovječuje 4.000 godina prije nas i budućnost onakvu  kakvu on vidi – kazao je promotor Safer Grbić.
Izdavač ovog prvjenca je Opća biblioteka iz Tešnja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.