KULTURA

I pored odgađanja zbog poplava, odražano dosta manifestacija

Organizacioni odbor manifestacije "Dani vakufa 2014"

Mina

3.9.2014

U Sarajevu je danas održan sastanak Organizacionog odbora manifestacije "Dani vakufa 2014" na kojem je prihvaćen prijedlog direktora Vakufske direkcije za nastavak održavanja pomenute manifestacije.

Naime, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je planirala održati manifestaciju "Dani vakufa 2014" u periodu od 22. do 30. maja 2014. godine sa raznolikim i značajnim sadržajnim programima u Sarajevu, Tešnju i Foči. S obzirom na katastrofalne poplave koje su u tom periodu zadesile našu zemlju i ugrozile veliki broj stanovništva kojem je bila potrebna hitna pomoć na zbrinavanju, odgođena je većina planiranih sadržaja, a Vakufska direkcija je tada sve svoje ljudske i druge resurse uključila u pružanje neophodne pomoći ugroženom stanovništvu.

Ipak, zbog nemogućnosti odgađanja pojedinih sadržaja, u planiranom periodu održani su sljedeći sadržaji: svečano otvaranje objekta Vakufa Gazi Ferhad-begove medrese u Tešnju - sjedište Medžlisa (23. maja), mevlud i hatma dova svim vakifima u BiH u džamiji Buća Potok u Sarajevu (25. maja), tribina o vakufima i svečana dodjela vakufnama u Gazi Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju (25. maja) i polaganje kamena temeljca za izgradnju porušene Aladža džamije u Foči ( 30. maja).

Organizacioni odbor je danas na održanom sastanku odlučio da se u drugoj polovini mjeseca oktobra tekuće godine od preostalih planiranih sadržaja održe sljedeći: okrugli sto u Foči "Vakufi Foče", okrugli sto u Tešnju "Vakufi Tešnja", promocija knjige Faruka Muftića "Zaboravljena Foča" u Sarajevu i Tešnju, hutba "Socijalni aspekt vakufa", te jedan novi sadržaj, a to je otvaranje vakufsko-administrativnog centra Medžlisa IZ Kiseljak u Kiseljaku.

O terminima održavanja sadržaja manifestacije "Dani vakufa 2014" javnost će biti blagovremeno informirana.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.